Imate li na automobilu takvu naljepnicu? Ni sami ne znate koliko može biti korisna

U vašem automobilu postoji naljepnica sa čudnim vrijednostima? Nemojte je zanemariti. Budući da sadrži veoma važne podatke koji će vam pomoći voditi brigu o potrošnji goriva, ali i garantovati veći nivo sigurnosti tokom vožnje.

Ponekad najjednostavnija pitanja imaju najsloženije odgovore.

I nije ništa drugačije s pritiskom u gumama vašeg automobila. Vozači, iako znaju da treba provjeriti pritisak, općenito kada dođu na benzinsku pumpu često pitaju “pumpađiju” za savjete koja bi trebala biti vrijednost.

Srećom, podaci o ovom pitanju nisu tajna rezervisana samo za mehaničara, vulkanizera ili “pumpađiju”. Ti se podaci mogu pronaći u svakom automobilu – označeni su na posebnoj naljepnici – piše portal automobili.ba.

Optimalni pritisak u gumama ovisi o mnogim faktorima

A kad se čini da je vozač stigao na liniju za ispitivanje pritiska u gumama, na horizontu se nazire još jedan problem. Svaki model automobila nudi se s gumama različitih dimenzija. A različiti promjeri mogu zahtijevati različit pritisak. Na sreću, proizvođači su razmišljali o tome. Kao rezultat toga, naljepnica prikazuje optimalne vrijednosti napuhanosti guma u vozilu, raščlanjene prema osovinama i veličinama točkova, broju putnika u vozilu ili čak teretu povezanom s prtljagom u prtljažniku.

Gdje pronaći naljepnicu s naznačenim pritiskom u gumama?

Proizvođači postavljaju naljepnicu s optimalnom razinom napuhanosti guma na različita mjesta. Postoje, međutim, tri zajedničke tačke s kojih možete započeti pretraživanje. Prvi je stub pored vozačevih vrata. Drugi je unutar poklopca rezervoara goriva. Treća kutija za rukavice nalazi se ispred putnika.

Loš pritisak – manja sigurnost

Podaci na naljepnici i prije svega redovna provjera pritiska u gumama vrlo su važni. Iz nekoliko razloga. Prenizak pritisak produžuje kočni put, pogoršava ponašanje automobila u krivini, pojačava učinak akvaplaninga i povećava potrošnju goriva. Previsok pritisak smanjuje dodirnu površinu gume s asfaltom, uzrokuje neravnomjerno habanje gaznog sloja i automobil postaje skloniji klizanju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.