Inspekcija u KS utvrdila: Radnici koji su radili za Dan nezavisnosti BiH 1. marta imaju pravo na povećanje plate

Tokom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine inspekcija je djelovala u 463 poslovne jedinice u Kantonu Sarajevo i tom prilikom su registrovali skoro četiri hiljade uposlenika koji su radili.

Svim kontrolisanim poslodavcima koji su radili 1. marta službenici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) su zapisnički naložili da po isplati plate za mart ove godine dostave dokaz o uvećanju plate svim radnicima koji su taj dan radili.

U slučaju nedostavljanja navedene dokumentacije, inspektori će poduzeti mjere u skladu sa zakonom, saopćili su iz KUIP-a.

Najavili su da će kontrola uvećanja plaće radnicima koji su radili na dan praznika biti nastavljena i tokom marta, a posebno po eventualno dostavljenim prijavama radnika, odnosno njihovim zahtjevima za inspekcijski nadzor na navedene okolnosti.

U slučaju da poslodavac radniku uskrati pravo na povećanu platu za rad na dan praznika, novčane sankcije predviđene Zakonom o radu iznose od 1.000 do 3.000 KM za pravne, odnosno od 2.000 do 5.000 KM za odgovorne osobe u pravnim subjektima, koliko iznosi kazna i za poslodavca fizičku osobu.

Iz KUIP-a su podsjetili da Bosna i Hercegovina nema zakon o državnim praznicima, već se odlukama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine dani praznika proglašavaju neradnim, dok za kršenje odluka nisu propisane novčane sankcije.

Upravo takva zakonska odredba ne daje mogućnost inspektorima rada da zabrane rad poslodavcima koji rade na dan praznika, već isključivo da kontrolišu primjenu zakonske odredbe koja poslodavca obavezuje na uvećanje plate za rad na dan praznika ili nekog drugog dana za koji je zakonom određeno da se ne radi, saopćili su iz KUIP-a.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.