Izvjestilac Bundestaga za Zapadni Balkan Adis Ahmetović: Putin je ratni zločinac, Njemačka će morati preuzeti novu ulogu!

Novo mračno poglavlje za Evropu! Rusko rukovodstvo pod Putinom vrši agresivni rat koji krši međunarodno pravo, što ja najoštrije osuđujem, naveo je Adis Ahmetović, izvjestilac Bundestaga za Zapadni Balkan.

“Ruski predsjednik je ratni zločinac. Od danas počinje nova era u evropskom bezbjednosnom poretku, jer ono koje je trebalo da nastane poslije Hladnog rata Putin gazi i završava se danas. Ukrajina i narod imaju punu solidarnost Njemačke u ovom teškom času, ali i ljudi u Rusiji koji ne žele ovaj rat.

Može se pretpostaviti da će Putin nastaviti činiti sve što je u njegovoj moći da destabilizuje Evropu i promoviše promjene granica. Kao Evropa i kao NATO, imat ćemo jasne odgovore na ovo i nećemo dozvoliti da se to dogodi.

NATO se sada mora mobilizirati, sve granice moraju biti osigurane – u Poljskoj, u Slovačkoj, u baltičkim državama, ali posebno na zapadnom Balkanu, gdje prijeti još jedan izvor sukoba. Njemačka sada mora preuzeti novu ulogu. Osim dijaloga i diplomatije, ovo uključuje i razgovore o povećanju budžeta za odbranu. Radi se o zaštiti Evrope, radi se o zaštiti ljudskih života”, naveo je Ahmetović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.