in , ,

Jako loše vijesti pristigle su iz Neuma pred početak ljeta, ovo nije dobro, ali nikako: Ugroženo je na hiljade radnih mjesta…

Turizam u Bosni i Hercegovini žrtva je onih koji onemogućavaju dolazak evropskih turista, kaže Branimir Butigan, predsjednik Udruge hotelijera općine Neum

Turizam u Bosni i Hercegovini žrtva je onih koji onemogućavaju dolazak evropskih turista, kaže Branimir Butigan, predsjednik Udruge hotelijera općine Neum.

Nakon prvih otkaza cijelih serijala aranžmana u Neumu, u Udruzi hotelijera ove općine kažu da će se šteta koja im slijedi mjeriti u milionima maraka.

Navode da ne razumiju ministre koji su glasali “protiv odluke o ulasku europskih turista na prostor BiH, što je, po našem mišljenju, krucijalni dio koji se odnosi na turizam, poglavito u kontekstu Neuma i Hercegovine”.

– U Neumu posljednji mjesec svakodnevno dobivamo upite o načinu ulaska i izlaska iz Bosne i Hercegovine. Ljetna sezona je već počela, osobito nakon što je epidemija diljem EU smanjena na nisku razinu, a što je rezultiralo otvaranjem granica. Turistička sezona u Neumu, kao jedinom gradu u BiH na Jadranu, ovisi o dominantno europskim turistima koji trenutno imaju velike probleme za dolazak i odlazak iz BiH, a najviše zbog zadržavanja ‘’tvrdih’’ granica gdje se svjesno zanemaruju turisti koji dolaze s europskog prostora, kazao je Branimir Butigan, predsjednik Udruge hotelijera općine Neum – prenosi Oslobođenje.

On je objasnio da u ovome trenutku nemaju naznake koji će biti uvjeti koje će Vijeće ministara BiH propisati kao obavezujuće u ovome razdoblju, kada su epidemiološki uvjeti takvi da je protok ljudi doista moguć, a svakim danom, pa i satom “gdje ne možemo pružiti adekvatan odgovor našim partnerima bilježimo velike gubitke”.

– Smatramo da je potrebno pokazati snažnu volju da se ove stvari u što hitnijem razdoblju jasno postave kako bi sektor turizma znao što uopće može očekivati te kakav odgovor dati svojim potencijalnim gostima, jer je broj upita iz dana u dan sve veći. Potrebno je što hitnije mijenjanje režima ulaska u BiH za europske državljane zbog opstanka turizma na način da se uvedu četiri uvjeta za ulazak i da je dovoljno ispunjavati jedan od ta četiri uvjeta (PCR test, antigenski test, potvrda o preboljenom Covid-19 ne starija od šest mjeseci, potvrda o cijepljenju), nešto slično što je uradila i Republika Hrvatska, koja još više ovisi o sektoru turizma i koja je prilagodila uvjete ulaska i boravke trenutnom epidemiološkom stanju. Cijela BiH ovisi o tome, ne možemo biti uvjetovani liberalizacijom viznog režima kako bismo olakšali ulazak drugim državama koje su nam prije, a i ubuduće će nositi cijeli turizam ne samo Neuma nego i cijele države, istakao je Butigan.

​Podsjećamo, nakon što ministri iz HDZ-a nisu podržali privremeno ukidanje viza Saudijcima, ministri iz SDA i DF-a glasali su protiv olakšica za sve koji bi došli u našu zemlju.

Željko Komšić ozbiljno “načepio” Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića: “Od početka je nakrivo nasađeno, ne znam da li će na dobro”

“Iza svega stoji Aleksandar Vučić i njegov brat”