Jasna poruka Bisere Turković, otvoreno poručila: “Nema stabilnog regiona bez stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine”

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković održala je danas sastanak sa ministricom Ann Linde, koja obavlja i funkciju predsjedavajuće OSCE, te predsjedavajuću Parlamentarne skupštine OSCE-a Margaretu Cederfelt.

Kako je istakla Turković, OSCE ima važnu ulogu u Bosni i Hercegovini, posebno kao snažna podrška sigurnosti, stabilnosti i reformskim procesima.

“Sigurnost i stabilnost cijele regije Zapadnog Balkana temelj su za svaki napredak, reforme i dostizanje evropskog standarda života“, kazala je Turković.

“Nema dileme da je postignut veliki napredak posljednjih decenija, ali je očito – to vidimo iz svakodnevnih dešavanja ne samo u BiH, nego i u drugim državam regiona – još mnogo posla pred svima.

Zbog toga smatramo da su pitanja sigurnosti, odbrane, kontrole naoružanja, ljudskih prava, ali i pitanja promocije ravnopravnosti spolova i izgradnje kapaciteta institucija Bosne i Hercegovine te naša saradnju sa OSCE od vitalnog značaja“, dodala je ministrica vanjskih poslova BiH.

Naglasila je kako je poslala jasnu poruku da bez stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine nema stabilnog regiona.

“Samo jačanje države i njenih kapaciteta može garantirati da ćemo uspješno savladavati sve sigurnosne i druge izazove. U tom pogledu posebno važno je osnaživanje i razvoj Oružanih snaga Bosne i Hercegovine“, kazala je.

“Uoči važnog samita EU-Zapadni Balkan istakli smo neophodnost čvrstih garancija za evropsku budućnosti cijele regije, a posebno Bosne i Hercegovine“, naglasila je.

“Ideja da se postavi jasan rok za ulazak država regije u EU može biti ključni podsticaj za brže reforme, posebno nakon što se zajednički suočili sa izazovima poput pandemije i migrantske krize“, dodala je Turković.

Izjavila je da je ministrici Linde i delegaciji prenijele i informacije o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, ističući da se svaka kriza može prevladati samo i jedino kroz institucije Bosne i Hercegovine. I, naravno, kako je dodala, uz podršku i pomoć međunarodne zajednice i njenih institucija u BiH.

“Organizacija OSCE, ali i Kraljevina Švedska dokazani su prijatelji i partneri Bosne i Hercegovine. Na njih računamo i na njih se možemo osloniti na svom putu ka članstvu u Evropskoj uniji“, navela je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.