Joe Biden nominovao bivšeg izaslanika za Balkan Jamesa O'Briena da odlučuje o sankcijama

Predsjednik SAD-a Joe Biden nominovao je Jamesa O’Briena za koordinatora za politiku sankcija američkog State Departmenta, saopćeno je iz Bijele kuće. Kako je navedeno, on će imati čin ambasadora.

O'Briena mora potvrditi Senat da bi stupio na dužnost, odnosno da bi provodio režim sankcija, takozvanu “crnu listu”. Ono što je interesantno jeste da je O’Brien poznavalac stanja na Balkanu, jer je već radio u našoj regiji.

Naime, od 1989. do 2001. bio je viši savjetnik državne sekretarke Madeleine Albright, prvi zamjenik direktora za planiranje politika i predsjednički izaslanik za Balkan.

“Tokom karijere u State Departmentu vodio je veliki i uspješan program sankcija i savjetovao je o nizu pitanja, uključujući mirovne pregovore u Evropi, naučne i ekološke sporazume i inicijative za istragu i krivični progon osoba odgovornih za ratne zločine”, navodi se na stranici Bijele kuće.

Trenutno je direktor i potpredsjednik Albright Stonebridge Group, međunarodne savjetodavne firme. Bivši je zaposlenik State Departmenta i dobitnik brojnih nagrada, a prethodno je služio dvjema američkim administracijama kao poseban predsjednički izaslanik.

Zanimljivo je da ovo dolazi u trenutku kada se sve više špekulira da će se pojedinci iz Republike Srpske, prvenstveno lider SNSD-a Milorad Dodik naći po snažnijim američkim sankcijama.

Novi izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar najavio da će SAD koristiti novi set alata za sankcije. On je obavio je razgovor sa Miloradom Dodikom, tokom kojeg je upozorio predsjednika SNSD-a da su prijetnje otcjepljenjem antidejtonske i da građanima Republike Srpske ne nude ništa osim izolacije i ekonomskog očaja.

“Moram reći da su nove sankcije prema Balkanu predviđene za one koji opstruišu politički, ali i prema onima koji imaju korist od toga”, rekao je tom prilikom Escobar.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.