Kanada je danas ukazala veliku čast Bosnu i Hercegovini: Po prvi put se ispred parlamenta Toronta vijori naša zastava!

Bosanskohercegovačka zajednica u Kanadi kontinuirano jača osjećaj o svojoj jednoj, jedinoj domovini Bosni i Hercegovini, razvija svijest o svojoj državi, te na najbolji mogući način prezentuje bosanskohercegovačke vrijednosti u Kanadskom društvu, Kanadskom kulturnom mozaiku.

Obilježavanje 30. godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Kanadi počelo je u školama bosanskog jezika. Sa časa historije posvećenog Danu nezavisnosti, polaznici škola bosanskog jezika su poslali poruku:

“Naša jedina domovina je Bosna i Hercegovina. Mi u dalekoj Kanadi u srcu nosimo našu domovinu. Svim svojim vršnjacima ma gdje bili i svim istinskim prijateljima naše jedine domovine čestitamo Dan nezavisnosti uz dužnu počast svima onima koji su svoje živote utkali u državu Bosnu i Hercegovinu”.

Važno je da mlade generacije u Kanadi učimo o bosanskohercegovačkim državnim blagdanima, o državi Bosni i Hercegovini, bosanskom jeziku i bosanskohercegovačkom bogatom kulturno historijskom, tradicijskom i prirodnom naslijeđu, jer će oni u budućnosti brinuti o državnim blagdanima, o državi Bosni i Hercegovini, o njenim najboljim historijskim, kulturnim i tradicijskim vrijednostima i iste čuvati, jačati i prenostiti širom svijeta. Ulaganje u mlade građane koji žive u Kanadi je ulaganje u bolju budućnost za Kanadu, ali i za Bosnu i Hercegovinu.

Obilježavanje je nastavljeno organizovanjem nekoliko online akademija. Posebno ističemo serijal Instituta za istraživanje genocida Kanada u kome učestvuju istaknuti građani Bosne i Hercegovine koji su članovi parlamenta država u kojim trenutno žive.

Veliki broj istaknutih kanadskih političkih, akademskih i kulturnih subjekata je poslao čestitku povodom velikog državnog jubileja, 30. godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Između ostalih čestitku su poslali premijer kanadske pokrajine Newfoundland i Labrador dr. Andrew Fureyj, član Kanadskog parlamenta i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine Brian Masse, gradonačelnik Toronta John Tory, gradonačelnik Hamiltona, Fred Eisenberger, članica Skupštine grada Hamiltona i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine Maria Pearson i mnogi drugi.

Zajedničko svim čestitanjima je odavanje počasti državi Bosni i Hercegovini za njen veliki jubilej, pohvala naporima bosanskohercegovačke zajednice u Kanadi na njenom prepoznatom radu za bolju Bosnu i Hercegovinu i Kanadu i ohrabrenje da bosanskohercegovačka zajednica nastavi odličnu borbu kako za bolju Bosnu i Hercegovinu, tako i za bolju Kanadu.

U povodu velikog jubileja, 30. godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine, odlukom gradonačelnika Toronta, John Tory, bosanskohercegovačka zastava se vijori ispred parlamenta Toronta po prvi put.

I ove godine odlukom gradonačelnika Hamiltona Freda Eisenbergera na gradskoj Skupštini Hamiltona u znak Dana nezavisnosti se vijori bosanskohercegovačka državna zastava. Takodje odlukom gradonacelnika veliki, historijski, elektronski simbol Hamiltona ispred zgrade gradske Vijećnice je u povodom Dana nezavisnosti osvijetljen u bojama nacionalne bosanskohercegovačke zastave.

Na skupštinskom, velikom ekranu u Hamiltonu je napisano: “Sretan 1. mart, Dan nezavisnosti BiH”, odlukom članice gradske Skupštine Hamiltona, Maria Pearson

Danas, nakon 30 godina od sticanja nezavisnosti moramo se i dalje hrabro boriti za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, za mir, sigurnost i stabilnost u Bosni i Hercegovini. Moramo se boriti i za veći ugled naše Bosne i Hercegovine, moramo bolje, organizovanije i sa vise strategize i znanja predstaviti najbolje bosanskohercegovačke vrijednosti u svijetu.

Posebno na mjestima kao u Kanadi, gdje umjesto državne, bosanskohercegovačke diplomatije imamo antibosansku diplomatiju. Bosanskohercegovačka zajednica u Kanadi je davala, daje i davaće doprinos toj borbi. Mi u Kanadi ćemo Dan nezavisnosti, historijski datum i državni blagdan, vječno obilježavati.

Svim građankama i građanima prkosne i ponosne Bosne i Hercegovine ma gdje bili, ali i svim bosanskohercegovačkim prijateljima koji je poštuju i vole sretan, Dan nezavisnosti. Nek nam živi jedna i jedina Bosna i Hercegovina – saopšteno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.