Legendarni velikan bh. košarke Nenad Marković izričit: Sa Musom i Nurkićem možemo biti važan faktor na Eurobasketu

Posljednje Sport Vijesti

Klub u kojem se Nenad Marković (52) najviše zadržao kao trener je turski Gaziantep iz istoimenog dvomilionskog grada na istoku Turske, gdje privodi kraju svoju četvrtu sezonu kao šef stručnog štaba.

Klub je na putu da i ove sezone ostvari planirani rezultat, iako su imali dosta problema koji su ih limitirali u pokušaju da odu iznad okvira osnovnih ciljeva.

Gaziantep je trenutno sedmi u turskoj Superligi.

– Za prethodne četiri godine u klubu smo imali najmanji budžet za igrače. Mislim da smo u dobrom dijelu sezone igrali bolje nego je očekivano. Čak mislim da nismo imali povrede koje jesmo u drugom dijelu prvenstva, već sad bismo bili između prvog i šestog mjesta. Nažalost, čitav drugi dio prvenstva nismo odigrali kompletni i uvijek su nam falili jedan ili dva stranca, što je za ekipu, kao što smo mi, previše. Ako uđemo u plej-of, to je dobar uspjeh, a ako ne, za nas je to opet uredu. Glavno je da je sezona prošla bez nekog stresa u smislu ispadanja iz lige, jer je turska liga jako komplicirana, teška i kvalitetna – ističe Marković za Avaz.

U međuvremenu, veliki uspjeh bh. košarke je ostvaren plasmanom ženske i muške seniorske reprezentacije na Evropsko prvenstvo.

– Fantastičan rezultat. Mislim da je to veliki rezultat za našu košarku i jako bitna stvar. Fantastičan posao su odradila oba selektora. Pokazali smo, kao puno puta dosad, da kao zemlja imamo talenta i da se novi igrači stalno pojavljuju – istakao je bivši selektor BiH (u periodu od 2006. do 2008.).

Uz deseti plasman na EP, naši košarkaši su bili i najuspješnija selekcija u ciklusu kvalifikacija za Eurobasket 2022.

– Vedran Bosnić je preuzeo reprezentaciju u prilično nezahvalnom trenutku, u nekom međuprostoru. Nije se znalo šta se može očekivati, ali je uspio vrlo brzo uspostaviti pobjednički mentalitet i dobru atmosferu. Vraća se i kult reprezentacije, što mislim da je jako bitno i može biti krucijalno u nastavku. Već smo dokazali da imamo jako dobrih igrača i bez onih u NBA ligi, odnosno Džanana Muse, koji se u međuvremenu vratio u Evropu, te Jusufa Nurkića. A s njima dvojicom to je jedna jako ozbiljna evropska reprezentacija. Ako njih dvojica budu mogli pripremati se i igrati za reprezentaciju, mislim da ćemo biti važan faktor na tom Evropskom prvenstvu – smatra Marković.

Eurobasket 2022. se od 1. do 18. septembra igra u Češkoj, Gruziji, Italiji i Njemačkoj, a žrijeb grupa s 24 selekcije će biti održan 29. aprila u Berlinu.

Leave your vote