Lider Platforme za progres Mirsad Hadžikadić imao veoma zanimljivu ideju u vezi BiH: “Zalažemo se za programska rješenja, a nacionalizam ostavljamo drugima!”

Lider Platforme za progres Mirsad Hadžikadić oglasio se saopštenjem za javnost koje prenosimo u cijelosti.

“Bosna i Hercegovina može i mora bolje. Za takav iskorak potrebni su nam vizija, znanje, kredibilitet. Sve ono što sadašnji vlastodršci nemaju.

Jedna od programskih ideja na kojoj se temelji moja vizija Bosne i Hercegovine je digitalna država. E-BiH.

Takve prakse odavno su sastavni dio modernog svijeta i donijele su revolucionaran napredak.

Kao i Bosna i Hercegovina, Estonija je prošla tranziciju. Njihov put je, za razliku od našeg, bio mnogo uspješniji, a obilježila ga je era digitalizacije, u čemu je Estonija postala svjetski lider.

99% javnih poslova je digitalizovano, što za rezultat ima uštedu od 800 godina radnih sati u 365 dana, na 1,3 miliona stanovnika, koliko broji Estonija.

Osim značajne uštede vremena i novca, digitalni sistem garantuje transparentnost, nemogućnost korupcije, autentičnost podataka.

Prvi korak prema digitalnoj Bosni i Hercegovini bit će uvođenje kompjutera u svaku učionicu i prilagođavanje obrazovnog sistema, kako bi sistemski formirali edukovane generacije spremne na digitalni mod.

Paralelno s tim, potrebno je omogućiti masovne edukacije dostupne svima, kako bi osnovno znanje bilo dostupno širim slojevima društva.

Tako će Bosanci i Hercegovci putem kompjutera dobiti uputnicu za medicinski pregled, otvoriti firmu, glasati na izborima ili podnijeti zahtjev za građevinsku dozvolu.

Tada ćemo izbjeći hodanje od šaltera do šaltera, konfuznu birokratiju, uzimanje mita, ubacivanja preko reda, izborne krađe itd.

Digitalizacija države će biti proces koji zahtijeva vrijeme, prilagodbu, sistemsku edukaciju, razbijanje stereotipa i borbu protiv onih kojima ne odgovara red. Bez obzira na sve, spremni smo. Jer, znamo da i najduži put započinje prvim korakom.

Platforma za progres, na čelu sa mnom, će se baviti programskim i realnim poslovima, koji će voditi unapređenju države i ljudi, a imaginarne teme obojene nacionalizmom, ostavit ćemo drugima”, naveo je Hadžikadić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.