“Majke enklava Srebrenica i Žepa” i “Žene Podrinja” poslali poruku Benjamini Karić: Pokazala je da žene mogu dati svoj doprinos pravednijem svijetu

Događaji Posljednje Vijesti

Članice Pokreta “Majke enklava Srebrenica i Žepa“ i Udruženja “Žena Podrinja“ zahvalile su gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić na posjeti Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, u Bosni i Hercegovini.

U saopćenju je izražena zahvalnost novozabranoj gradonačelnici Sarajeva ”što je na početku svog mandata, posjetom Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, odala počast žrtvama genocida“.

“Pokazala je da žene u svakom segmentu društva, ljubavlju i poštovanjem, mogu dati svoj doprinos boljem i pravednijem svijetu. Žao nam je što nismo znale za njenu posjetu, da je dočekamo i poželimo joj sreću u daljem radu. Pozivamo sve žene u politici da svojom plemenitošću i sposobnošću budu pokretač pozitivnih promjena u Bosni i Hercegovini“, navedeno je u saopćenju.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić 18. aprila, sa zamjenicima Harisom Bašićem i Anjom Margetić, posjetila je Memorijalni centar Potočari te odala počast žrtvama genocida u Srebrenici, najvećeg masakra u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

“Hodajući između bolnih uspomena na ljude ubijene u genocidu, pred očima su mi se odvijale slike njihovih posljednjih trenutaka i patnje članova porodica koju cijeli život nose sa sobom. Tu patnju niko ne može olakšati, ali ono što možemo i moramo uraditi je da čuvamo sjećanje na žrtve genocida svaki dan u godini. To je naša civilizacijska dužnost”, istakla je Karić tokom posjete.

Kazala je i kako je iznenađena da u budžetu Grada Sarajeva za 2021. godinu nema sredstava za Memorijalni centar. “Dala sam obećanje da ću osigurati sredstva u rebalansu budžeta za 2021. godinu te da će Grad Sarajevo pomagati financijski i projekte Memorijalnog centra naredne četiri godine”, dodala je Karić.

Leave your vote