Mesić u Jasenovcu o pozdravu “Za dom spremni”: Zaustaviti divljanje i ustašizaciju i donijeti zakonsku normu kojom će to biti zabranjeno

Na komemoraciju u Jasenovcu došao je i bivši predsjednik republike Hrvatske Stjepan Mesić, koji se u izjavi novinarima osvrnuo na HOS-ovu udrugu, ustvrdivši da je nelegalno registrirana jer su dokumenti za njezinu registraciju 90-ih godina završavali pozdravom “Za dom spremni”.

Sada Vlada može reagirati i tražiti da se ukine ta registracija pa ako se žele ponovno registrirati – mogu samo bez tog pozdrava”, rekao je Mesić te poručio da treba “zaustaviti divljanje i ustašizaciju i donijeti zakonsku normu kojom će to biti zabranjeno”.

Upitan za prekid saradnje predsjednika i premijera, Mesić je ustvrdio kako “očito netko shvaća funkciju kao svoju privatnu stvar i osobne frustracije izražava kako hoće”.

“Toga nema ni u jednoj zemlji. Oni su izabrani da obnašaju svoju funkciju bez obzira sviđaju li se jedan drugom”, istaknuo je.

Upitan za pomilovanje Perkovića i Mustača, odgovorio je kako u vrijeme njegova mandata zahtjeve za pomilovanjem sa svih aspekata razmatrala posebna komisija.

Izraelski ambasador Ilan Mor izjavio je u Spomen području Jasenovac da bi se Hrvatska u vezi ustaškog pozdrava “Za dom spremni” trebala ugledati na Njemačku, koja je dobar primjer suočavanja s prošlošću u kojoj su nacisti i njihovi kolaboracionisti provodili holokaust.

Ugledati se na Njemačku

Mor je rekao novinarima da je došao u Jasenovac izraziti svoju solidarnost sa žrtvama, zajedno s predstavnicima hrvatske vlade i parlamenta te predstavnicima stradalnika.

Najavio je da će doći u Jasenovac i slijedeće sedmice zajedno s predstavnicima židovske zajednica kako bi obilježili 28. aprila, Dan sjećanja na holokaust – Jom Hašoa.

Iduće sedmice posjetit ćemo i Ludbreg, gdje ćemo odijeliti povelju pravednika među narodima potomcima vrlo hrabre nežidovske porodice koja je je riskirala svoje živote da bi spasila židovskog dječaka koji danas živi u Izraelu, kazao je Mor.

Što se tiče ustaškog pozdrava “Za dom spremni”, Mor je rekao kako je to “stalno pitanje hrvatske politike”, no on o tome ne razgovara s premijerom Plenkovićem jer to nije nužno. “Mislim da su naše pozicije svima poznate”, dodao je.

Postoje države poput Njemačke gdje je nacistički pozdrav “Heil Hitler” zabranjen zakonom i podložan sankcijama, a postoje i zemlje koje slijede primjer Njemačke suočavajući se sa svojom prošlošću bez straha i oklijevanja, istaknuo je.

“Europske države u kojima su nacisti i njihovi kolaboracionisti provodili holokaust trebale bi se na ugledati na Njemačku kao dobar primjer i slijediti ga”, poručio je izraelski ambasador.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.