Milo Đukanović otvoreno iz New Yorka: “Retrogradne ideje na Zapadnom Balkanu prijete i evropskoj stabilnosti”

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se u New Yorku s liderima Zapadnog Balkana na neformalnoj večeri koju je organizovao visoki predstavnik EU za vanjske poslove Josep Borrell.

Đukanović je u izjavi za medije izjavio kako mu je drago što se Generalna skupština UN-a nakon jednogodišnje pauze izazvane pandemije ove godine opet održava manje više u tradicionalnom formatu.

“To ubjedljivo svjedoči da se ukupan život pa i politički polako normalizuje, da će svijet izaći na kraj sa koronavirusom i da je multilateralizam živ”, kazao je Đukanović, prenosi CdM.

Ova Generalna skupština je, kako navodi Đukanović, bila inspiracija visokom predstavniku EU za vanjsku politiku i sigurnost i da okupi lidere Zapadnog Balkana i da još jednom porazgovaraju o problemima i evropskoj perspektivi.

“Iskoristio sam priliku da upoznam taj sastav sa onim što su najaktuelniji politički i društveni događaji u Crnoj Gori, da podsjetim na napore koje je Crna Gora tokom prethodnih godina i decenija učinila na izgradnji svog građanskog profila, na izgradnji i razvoju multietničke demokratije, i trasiranju i osvajanju značajnih dionica na putu evropske integracije”, kazao je Đukanović.

Ističe kako su promjene na globalnoj sceni dovele i do jačanja retrogradnih politika u regiji.

“U regionu osjećamo snažne refleksije određenih globalnih političkih poremećaja, i ti globalni politički poremećaji doveli su do ponovnog buđenja nekih retrogradnih političkih ideja, uglavnom inspirisanih prekompozicijom granica na Zapadni Balkan, i stvaranjem uslova za formiranje uvećanih država nacionalno i vjerski homogenih”, poručio je Đukanović.

Tokom večere, Đukanović je naglasio kako je ukazao na probleme s kojima se Crna Gora suočava, a koji imaju refleksije i na cijeli Balkan.

“Zajedno smo pozvali EU da uz inicijaciju visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku gospodina Borrella uloži dodatne napore, da pomogne regiji kako bi u bliskoj budućnosti dostigla svoju evropsku perspektivu, i kako bismo ukupno kao Evropa na taj način zatvorili vrata za destruktivne utjecaje koji ugrožavaju i evropsko jedinstvo i evropski sistem vrijednosti”, navodi Đukanović.

Također, naveo je kako je Borrellu i drugim zvaničnicima saopćio kako trenutna situacija u Crnoj Gori prijeti njenom sekularnom profilu, ali i stabilnosti Balkana.

“Dakle, ukazao sam da je to nešto što ne prijeti samo građanskom, sekularnom i proevropskom profilu Crne Gore, nego prijeti stabilnosti Balkana, samim tim ugrožava evropsku stabilnost i fokusiranost na dalji prosperitet i konkurentnost Evrope kao našeg zajedničkog doma”, rekao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.