Milorad Dodik baš bulazni: “Nisam za promjenu granica, ali jesam za miran razlaz”

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine izjavio da je “granica” između RS-a i Federacije BiH definitivna i da neće biti mijenjana pošto je “međunarodno priznata”.

Dodik je dao izjavu novinarima poslije združene taktičke vježbe policije i vojske Srbije „Odgovor 2021“ na Pasuljanskim livadama, Dodik je rekao da „mnogi govore da nisu za promjenu granica“ po pitanju BiH. Dodao da ni on „nije za promjenu granica“.

“Granica’ između RS-a i drugog entiteta (Federacije BiH) uspostavljena je međunarodnim (Dejtonskim) sporazumom. Ona je definitivna i neće se mijenjati. To što je ta granica sastavni dio međunarodnog ugovora govori da ona ima ‘međunarodno priznanje”, kazao je Dodik.

On je ponovio da je miran razlaz u državi “jedina opcija”. Dodao je da će “sigurno biti ostvarena“.

“U BiH se razgovaralo i razgovara se o mogućnosti mirnog razlaza. Što je jedina opcija i ona će sigurno biti ostvarena u nekom narednom periodu. U uslovima kada Stranka demokratske akcije i (njen lider Bakir) Izetbegović donose deklaracije kako BiH treba organizovati bez entiteta i bez konstitutivnih naroda… Jedina varijanta koja može biti realna je da se mirno raziđemo“, naveo je Milorad Dodik.

Dodao je da Izetbegović “ide za tim da Srbe u BiH naziva agresorima”. Želio bi da ostanu u BiH kako bi realizovao “koncepcije njegovog oca Alije Izetbegovića”.

„Izetbegović želi da ostvari koncepcije njegovog oca u vezi sa muslimanskom državom. U njoj bi muslimani vladali i odlučivali o svemu. Srbi bi bili vječito kažnjeni. Naravno da se to neće desiti“, rekao je Dodik.

On je kazao da i u RS-u, kao i u Srbiji, „postoje oni koji su našli za shodno da napadnu RS i srpsku stranu u cjelini čim je pokrenuta priča“ o promjeni granica na prostoru bivše Jugoslavije. Poslije navoda da je slovenački premijer Janez Janša poslao u Brisel neformalni dokumenent sa tom tematikom.

„Taj jedan autošovinizam koji postoji iskazuje se u svakoj prilici. I na svakom mjestu kod onih koji su vječiti pratioci ideja koje dolaze iz Sarajeva“, naveo je Dodik.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se Beograd „ne miješa u unutrašnje odnose u BiH”. Osim u slučaju ako “može da pomogne na bilo koji način“.

“Mi podržavamo integritet i BiH i RS u okviru BiH. Ali smo uvijek spremni da razgovaramo o svim temama. Ne kidišući na ljude koji drugačije misle. Spremni smo da čujemo šta o svemu misle i pripadnici bošnjačkog i hrvatskog naroda. I posebno šta o tome misli RS-a”, kazao je Vučić, piše N1.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.