Mirsad Hadžikadić oštro isprozivao Nermina Nikšića, nije ga nimalo štedio: “Ne mogu a da se ne zapitam kako je smanjenje demokratije na najvišem nivou vlasti put ka prosperitetnoj, modernoj, demokratskoj državi”

Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić sve se rijeđe pojavljuje u medijima, ali njegova posljednja prozivka itekako ima smisla. Nije se igrati sa izborom članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U nastavku saopštenje Hadžikadića prenosimo u cijelosti.

“Čitam u medijima da je Nermin Nikšić, kao argument u prilog formiranja vlasti Osmorke sa HDZ-om i SNSD-om, izjavio da je HDZ-u prihvatljiv raniji prijedlog SDP-a da se članovi Predsjedništva BiH biraju u Parlamentu.

To bi valjda trebao biti razlog za optimizam kada je u pitanju budućnost Bosne i Hercegovine jer, kako gospodin Nikšić kaže, prvi put svi iz Federacije dolaze sa istih pozicija kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva.

Kao i onda kada je ovaj prijedlog prvi put plasiran u javnost, ne mogu a da se ne zapitam kako je smanjenje demokratije na najvišem nivou vlasti put ka prosperitetnoj, modernoj, demokratskoj državi.

Kako ćemo sa oduzimanjem prava građanima da biraju svoje predstavnike na najvišem nivou, doći do integrativnih procesa i državnih organa koji su ključni za budućnost države?

Kako će stranački predstavnici birati kolektivnog šefa države, kada smo vidjeli do sada da ti ljudi većinom zastupaju stranačke interese, a to znači izbor politički podobnih, a ne onih koji su najbolji za tu poziciju i koji imaju povjerenje građana?

Predsjedništvo BiH je organ koji bi upravo trebao da bude na čelu integrativnih procesa, a cilj političkih aktera bi trebao biti da se ta uloga ojača, umjesto da se derogira na stranačke prepirke i podmirivanja.

Mi trebamo ići ka jednom predsjedniku države kojeg će birati svi građani na njenoj cijeloj teritoriji.
Izborni zakon treba da se fokusira na one tačke o kojima smo mi govorili i koje treba ponoviti i ovdje:

Uvođenje elektronskog glasanja ili barem skeniranja listića;

Uvođenje drugog kruga glasanja na izborima;

Uvođenje vanrednih izbora u slučajevima kada se vlast ne formira u roku od šest mjeseci;

Ograničenje broja mandata na svim nivoima vlasti na ukupno dva;

Uvođenje jednog predsjednika države i više potpredsjednika koji se biraju na teritoriji cijele države, sa jasno definisanim ovlastima.

Ukoliko se sprovedu ovakvi prijedlozi Osmorke i HDZ-a i ukoliko se građanima zaista oduzme pravo glasa, to će biti kraj ove prividne kvazi-demokratije i siguran put ka partitokratiji u Bosni i Hercegovini”, naveo je Hadžikadić u saopštenju za javnost.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.