in ,

Na radost brojnih Bosanaca i Hercegovaca koji žele na more: Veći dio ceste do Neuma u funkciji do početka ljeta!

Na pomolu lakši put do Neuma

Intenzivno se vode aktivnosti u vezi s izgradnjom obilaznice oko Stoca, odnosno, pristupne tačke buduće trase ovog puta.

Do početka ovogodišnje turističke sezone, na radost svih Bosanaca i Hercegovaca koji će se zaputiti prema Neumu, u funkciji će biti veći dio ceste koja povezuje ovaj naš grad na moru i Stolac.

Skoro duž cijelog zaleđa Neuma punom se parom odvijaju radovi na izgradnji ove ceste i gdje smo, kako smo na to upozoreni, na vlastitu odgovornost, vozili dionicom od Hutova blata, kroz tunel ”Žaba”, koji je u dužini od 975 metara završen lani u novembru.

Od Hutova do Neuma je svega 18 kilometara, ali zbog radova na izgradnji dionica Hutovo – Cerovica i Cerovica – Stolovi te Broćanac – Prapratnica dalje od tunela ”Žaba” prema moru bruji teška mehanizacija i na tom dijelu puta smjenjuju se asfalt i makadam.

S druge strane, iz smjera Stoca, izgradnja dionice Stolovi – Drenovac ulazi, praktično, u sami finiš. Na toj dionici dužine skoro devet kilometara već je započelo asfaltiranje.

Također, kako nam je potvrđeno, u JP „Ceste Federacije BiH“, u saradnji sa stolačkim vlastima, intenzivno se vode aktivnosti u vezi s izgradnjom obilaznice oko Stoca, odnosno, pristupne tačke buduće trase ovog puta.

Za cjelokupan projekt izgradnje ceste Stolac – Neum bit će utrošena 72 miliona KM.

Sredstva za izgradnju ove ceste dio su programa izgradnje i modernizacije magistralnih cesta u FBiH u vrijednosti od 173 miliona KM. Riječ je o kreditnim sredstvima Svjetske banke, Evropske investicijske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj prenosi Avaz.

Srbijanski mediji grme o filmu “Quo vadis, Aida”: “Antička tragedijo, ustani i pomjeri se da sjedne balkanska!”

Mlada Bosanka je magistrica matematike, oksfordski student, brilijant dijaspore: “Sve što se radi s ljubavlju donosi rezultate”