Nakon što je u njemačkom Bundestagu izvojevao veliku pobjedu za BiH: Za Bajram biser bh. dijaspore Adis Ahmetović dolazi u Sarajevo!

Nakon što je danas u Bundestagu prihvaćena i Rezolucija stranaka vladajuće koalicije „Semafor“ pod nazivom “Pružiti podršku Bosni i Hercegovini na putu u bolju budućnost”, kojom Bundestag od njemačke vlade traži intenziviranje angažmana u Bosni i Hercegovini, Adis Ahmetović, mladi zastupnik u Bundestagu i izvjestitelj njemačkog SPD-a u odboru za vanjsku politiku, inače jedan od predlagača historijske Rezolucije, dolazi u Sarajevo.

Kako saznaje portal Radiosarajevo.ba, Ahmetović stiže u glavni grad BiH u privatnu posjetu, a u povodu predstojećeg blagdana Kurban-bajrama.

No, vjerovatno će osim susreta sa prijateljima, poznanicima i rodbinom biti prilike da da u glavnom gradu BiH razgovara i društveno-političkim prilikama u zemlji i regiji, te implikacijama danas usvojene Rezolucije.

„Gradimo most za europsku BiH, građani se više ne trebaju plašiti“, kazao je Ahmetović u intervjuu za Radiosarajevo.ba nakon usvajanja Rezolucije.

Inače, Ahmetović je za kratko vrijeme privukao je pažnju ne samo njemačke, već i javnosti na prostorima bivše Jugoslavije. Svojim odlučnim nastupima zalaže se za snažniju ulogu Berlina u očuvanju stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH kao uvjeta očuvanja stabilnosti na prostorima Zapadnog Balkana.

Naišao je i na žestoke prozivke, posebno u susjednoj Republici Hrvatskoj i Hercegovini, ali i rasističke napade predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Roditelji Adisa Ahmetovića su 1992. godine iz Kotor-Varoši izbjegli u Njemačku. Adis je rođen godinu dana kasnije.

Studirao je njemački i političke nauke, bio stpendista SPD-u bliske fondacije Friedrich Ebert, savjetnik sadašnjeg premijera Stephana Weila, prije no što je ove godine izabran za zastupnika Bundestaga.

Ahmetović rado priča o svom bh. porijeklu, ali da prije svega izrazi svoju veliku zabrinutost aktuelnom političkom situacijom u BiH i u regionu. Takav stav je zauzeo od početka mandata u Bundestagu.

„U regiji se ponovo zvecka oružjem, u sjeni drugih političkih problema koji opterećuju EU i svijet. Ne želim da dođe do novog rata, do novih izbjeglica, do novih sudbina sličnim sudbini mojih roditelja i mojoj. Želim se u Bundestagu angažovati za poboljšanje situacije na tom području.

Želim se naravno angažovati i za bolju integraciju mladih migrantskog porijekla u Njemačkoj, za uvođenje dvojnog državljanstva. Mi smo produkti više kultura. I ne želim samo isticanje te tzv. kulture dobrošlice o kojoj se priča, već kulture uvažavanja i priznavanja različitosti“, rekao je Ahmetović za DW u novembru prošle godine.

Ono što je rekao, Adis je i ispunio i kroz danas usvojenu Rezoluciju.

Mladi političar je primer mladih i agilnih ljudi koji vole Njemačku, kao zemlju koja im je dala velike šanse za uspjeh, ali, istovremeno, ne zaboravlja Bosnu i Hercegovinu.
Adis zaslužuje naše iskreno poštovanje!

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.