Nevjerovatni Adis Ahmetović govorom u njemačkom Bundestagu hrabro branio BiH: “Trebalo bi nas zabrinjavati kada ruski ambasador prijeti zemlji ako uđe u NATO”

Zastupnik Bundestaga Adis Ahmetović govorio je na današnjoj sjednici posvećenoj obnavljanju EU perspektive za države Zapadnog Balkana, te je zatražio podršku državama regiona na njihovom putu ka EU.

On je pozdravio zaokret njemačke savezne vlade, nakon dugog perioda u kojem je njemačka politika prema Zapadnom Balkanu bila fokusirana na zadržavanje statusa quo, navodeći da Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, i Srbija, šest malih zemalja na jugoistoku kontinenta, predstavljaju dvorište Evrope, suštinski važno za mir i sigurnost cijelog kontinenta.

Rusija je odavno prepoznala oklijevanje EU

– Prošla su skoro četiri mjeseca od ruske invazije na Ukrajinu, koja nas šokira i četiri mjeseca kasnije.

U bliskim konsultacijama sa našim međunarodnim partnerima, odgovorili smo odlučno, jasno pokazujući da stojimo uz Ukrajinu – kazao je Ahmetović – prenosi Avaz.

Istakao je da je Evropska unija jedan od najuspješnijih mirovnih projekata u historiji svijeta, te da je sada odgovornost i na Bundestagu da aktivno promovira približavanje Zapadnog Balkana EU.

Kazao je da je historijski trenutak da se podrže zemlje Zapadnog Balkana na njihovom putu u EU, a ako se region nastavi zanemarivati treće zemlje poput Kine ili Rusije iskoristit će priliku.

– Rusija je odavno prepoznala oklijevanje EU kao geostratešku i ekonomsku priliku. Godinama su širili svoj autokratski uticaj i popunjavali vakuum moći koji je ostavila EU u jugoistočnoj Evropi.

Trebalo bi da nas brine kada se predsjednici država iz regiona udvaraju Sankt Peterburgu i govore o prijateljskim odnosima. Trebalo bi nas zabrinjavati kada ruski ambasador u BiH prijeti zemlji ako uđe u NATO. Nije kasno, ali moramo odmah stupiti u akciju – ističe Ahmetović.

Većina stanovnika Zapadnog Balkana je za ulazak u EU, ali čekaju dugo, u nekim slučajevima predugo, upozorava Ahmetović te najavljuje da će, bez brzog napretka u pristupnim pregovorima, podrška EU integracijama splasnuti a i evropski duh ugašen.

On je pozdravio odluku kancelara Olafa Šolca da se proširenje EU ponovo nađe na dnevnom redu.

Bugarski veto mora biti prevaziđen

– Bosni i Hercegovini treba dodijeliti status kandidata na sutrašnjem samitu EU. Vizna liberalizacija za Kosovo treba brzo da se započne.

Potreban je dinamičan, brz i vidljiv napredak u pregovorima sa Crnom Gorom, koji se vode od 2012. i trenutno se odugovlače. Pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom treba brzo otvoriti.

Bugarski veto mora biti prevaziđen. Poštovane kolege, hajdemo da radimo zajedno da već sutra dokažemo da je EU kredibilna i sposobna za akciju. Kancelare, dragi Olaf, ministrice vanjskih poslova, draga Annalena, imate podršku Parlamenta za ovo.

Budimo aktivni sada. Hajdemo konačno primiti države Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, u evropsku porodicu. Srca Zapadnog Balkana i dalje kucaju za EU – istakao je Adis Ahmetović, tokom današnjeg obraćanja u Bundestagu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.