Odlična saradnja Švicarske i BiH u sigurnosnim pitanjima

Odlična saradnja Švicarske i BiH u sigurnosnim pitanjima.

Švicarska i ove godine podržava održavanje Orijentacionog kursa za vojne atašee kojeg deset godina zaredom zajednički organiziraju Ženevski centar za sigurnosnu politiku (GCSP) i i Centar za obuku za operacije podrške miru (PSOTCBiH) iz Bosne i Hercegovine.

Međunarodni kurs za vojne atašee se održava od 21. do 25. juna u kampu Butmir u Sarajevu, a polaznike je danas na njegovom otvaranju pozdravio ambasador Švicarske u Bosni i Hercegovini Daniel Hunn.

– Kurs za vojne atašee je dio sigurnosne saradnje Švicarske sa Bosnom i Hercegovinom koja uključuje i rad švicarskih LOT timova za vezu i promatranje u Mostaru i Trebinju, čime su trupe Vojske Švicarske stavljenje na raspolaganju EUFOR-u. Pored toga, stavljamo na raspolaganje švicarske vojne stručnjake za program sigurnog skladištenja municije i uništavanja viškova naoružanja kojeg sprovode Oružane snage BiH. Također podržavamo aktivnosti deminiranja, između ostalog izdvajanjem sredstava za financiranje obuke pasa za otkrivanje mina – kazao je ambasador Hunn.

Odbrana i diplomatija komplementarni su instrumenti u rukama države. Zajedno su dio sigurnosne politike nacije. GCSP-ov orijentacioni kurs za vojne časnike, diplomate i više dužnosnike uključene u odbranu i diplomatiju postao je međunarodno priznata nadopuna nacionalnoj obuci.

Cilj kursa je razviti vještine i stručnost vojnih atašea koji djeluju na sjecištu diplomatije, strategije, ekonomije i odnosa s javnošću; pružajući im praktičnu obuku o nacionalnim i međunarodnim procedurama, kao i drugim područjima bitnim za njihov budući rad. Budući da su njihove uloge i misije složene i u stalnom razvoju, važno je da novi vojni atašei budu na odgovarajući način pripremljeni za preuzimanje ove funkcije.

Ambasador Hunn iskoristio je ovu priliku da izrazi iskrenu zahvalnost GCSP-u i PSOTC-u za organizaciju ovog važnog kursa deset godina zaredom.

– Sretni smo što sa GCSP-om i PSOTC-om imamo dvije vrhunske partnerske organizacije koje provode ovaj program. GCSP je jedna od vodećih švicarskih institucija za pitanja međunarodne sigurnosne politike, a PSOTC je centar izvrsnosti Oružanih snaga BiH za obuke povezane sa operacijama podrške miru, institucija sa kojom ćemo, nadamo se, moći intenzivirati našu saradnju u budućnosti – poručio je ambasador Hunn.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.