Ovo je dio njegove životne priče: Selektor Saudijske Arabije radio je i kao čistač, ali nije odustajao od svog sna i napretka

Dok instituti za statistiku proglašavaju pobjedu Saudijske Arabije protiv Argentine najvećim šokom u historiji Mundijala, svijet se pita ko je trener koji je Saudijce doveo do ovog podviga.

Francuz Herve Renard (54) je trener čiji bi se život mogao odlično opisati sa “preko trnja do zvijezda”.

Nakon ne pretjerano velike igračke karijere 1999. godine počinje raditi u manjim francuskim klubovima. Bez velike plate, Renard usput radi posao domara i čistača.

Nešto kao Ćiro Blažević u Švicarskoj koji je po dolasku u ovu državu meo ulice, a kasnije bio prvak države i selektor.

Ipak, njegove ambicije su veće nego njegove prepreke, pa hrabro gradi svoju trenersku karijeru.

Očigledno kao osoba koja život ne prepušta slučaju, Renard otvara svoju firmu za čišćenje koja mu povećava prihode dovoljno da može završiti više trenerske licence.

Sedam godina radi kao pomoćnik ili trener u malim klubovima Francuske, Engleske, pa sve do Vijetnama, a njegova hrabrost i ambicija nagrađene su kada 2007. godine postaje pomoćnik selektoru Gane.

Od tada kreće njegov “ozbiljniji” trenerski put i afrička slava, gdje je vodio još Zambiju, Angolu, Maroko i danas Saudijsku Arabiju.

Renard je jedini trener koji je vodio dvije različite reprezentacije do naslova Afričkog kupa: Zambiju 2012. i Obalu Slonovače tri godine kasnije.

Također je pomogao Maroku da se 2018. kvalifikuje na svoje prvo Svjetsko prvenstvo u 20 godina.

Sa Saudijskom Arabijom trenutno piše zlatnu historiju ove reprezentacije. Ali idalje je čvrsto na zemlji.

“Možemo samo slaviti 20 minuta i to je to. Imamo još dvije utakmice. Bilo je dobrih, ali i loših strana u našoj igri. Moramo ih popraviti, jer se moglo i drugačije završiti” kratko je govorio o pobjedi protiv Argentine.

(Reprezentacija.ba)

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.