Ozbiljan prijedlog Naše stranke za ustavne reforme: “Ukinuti tročlano Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Dom naroda!”

Zastupnici Naše stranke Bosne i Hercegovine u Parlamentu BiH Predrag Kojović, Damir Arnaut i Mirjana Marinković Lepić te predsjednik Naše stranke Edin Forto i članica Sabina Ćudić predložili su svoja rješenja za ustavne reforme.

“Ovo je proizvod višemjesečnog promišljanja kako pomiriti ono što se do sada činilo nepomirljivim, a to je ravnopravan pristup kolektivnim pravima i građanskim i individualnim pravima. Ovo što smo predložili znači skidanje BiH s mape država slučajeva i stavljanje na mapu normalnih država koje grade parlamentarnu demokratiju”, rekao je predsjednik Naše stranke Edin Forto.

Predsjedništvo BiH

Prva promjena koju predlaže Naša stranka je da umjesto Predsjedništva BiH imamo samo jednog predsjednika države kojem bi ovlasti bile znatno smanjene.

Zašto je to dobro pojasnio je Damir Arnaut.

“Predsjednik će imati samo ceremonijalne ovlasti, kako je i u evropskim državama. Vanjska politika, odbrana, imenovanja ambasadora se prebacuju na Vijeće ministara”, rekao je on.

Još jedna izmjena u vezi s predsjednikom odnosi se na njegov izbor, odnosno da ne bi bio biran direktno, nego u Parlamentu BiH, a mandat bi mu bio ograničen na četiri godine. Imao bi potpredsjednika koji ne bi mogao biti iz istog naroda kao i predsjednik.

“Ovo su minimalne promjene koje maksimalno zadovoljavaju i presude međunarodnog suda”, rekao je Arnaut.

Dom naroda Parlamenta BiH

Druga značajna ustavna reforma odnosi se na ukidanje Doma naroda BiH, koji Naša stranka smatra “grobljem dobrih zakona”. Kako ističu, upravo se sve blokade dešavaju u Domu naroda, zbog toga je njihov prijedlog ukidanje ovog doma te ojačavanje Predstavničkog doma u kojem bi umjesto 42 bilo 66 zastupnika.

“Naš prijedlog je revolucionaran jer radi ono što se do sada činilo nemogućim, briše nacionalni prefiks, a istovremeno osnažuje državu”, rekla je Sabina Ćudić.

S obzirom na to da je cilj Doma naroda zaštita vitalnog nacionalnog interesa, svaki narod bi u Parlamentu BiH formirao svoj klub za zaštitu nacionalnog interesa koji bi funkcionisao po istom principu kao i do sada – ukoliko postoji neslaganje o vitalnom nacionalnom interesu, odlučuje Ustavni sud BiH.

Zakoni i sve druge odluke se u Parlamentu usvajaju kao i do sada: Većina koja uključuje i potrebnu entitetsku većinu. Također, Parlament bi imao jednog predsjednika i jednog zamjenika koji ne pripadaju istom narodu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.