Pogledajte govor, Bisera Turković upozorila desetine šefova diplomatija na Samitu u Štokholmu: “Negatori genocida i ekstremisti bi da uzmu što nije njihovo”

Globus Posljednje Vijesti

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković na Ministarskom vijeću OSCE-a u Štokholmu pred blizu 50 šefova diplomatije govorila je o trenutnoj situaciji u BiH koja je veoma opasna te direktno prozvala odgovorne.

Nakon što je dobila priliku da se obrati svim pristunim, pozvala se na riječi ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova.

“Podržavam riječi ministra Lavrova sa sinoćnje večere: ‘Budimo iskreni’. Slažem se. Budimo iskreni”, kazala je na početku i nastavila.

Turković je rekla da iskrenost tjera da kažemo da visoki zvaničnik vlasti BiH i lider najveće stranke iz jednog bh. entiteta efektivno poziva na secesiju tog entiteta.

“On je najavio planove za povlačenje iz Oružanih snaga BiH, preuzimanje lokacija u tom entitetu i uspostavljanje entitetske vojske. Taj potez bi uništio godine napretka u reformi odbrane u BiH. Ne moram vas podsjećati da je slična retorika rezultirala sa više od 100.000 ubijenih u BiH, većinom nevinih civila”, rekla je šefica bh. diplomatije.

Podsjetila je kako je Evropa “nikad više” poslije Holokausta, a ipak 50 godina poslije svjedočili smo genocidu u srcu Evrope.

“Oni koji negiraju holokaust i genocid, slave osuđene ratne zločince, desničarski ekstremisti i nacionalnosti su spremni da uzmu ono što nije njihovo. To je politička situacija u BiH. Situacija koja traži našu pažnju i poziva da se uključimo”, poručila je.

Turković se obratila skupu na kojem su, između ostalih, govorili i američki državni sekretar Antony Blinken i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Samit je održan u kontekstu sigurnosnih okolnosti u Evropi i svijetu, a poslane su poruke međunarodne solidarnosti, dijaloga i zajedničkih napora u borbi protiv globalnih izazova.

Pogledajte snimak koji je objavio Klix.

Leave your vote