Pogledajte Jasmilu Žbanić i njenu emotivnu poruku svijetu nakon ogromne časti u Berlinu: “Naš je zadatak prenijeti istinu, hvala svima!”

Žbanić je zaista bila prepuna emocija nakon sjajnog uspjeha.

Večeras je u Berlinu održana 34. dodjela Evropskih filmskih nagrada gdje je bh. rediteljica Jasmila Žbanić sa filmom “Quo Vadis, Aida?” briljirala sa čak tri nagrade.

Od četiri kategorije u kojima je nominovan, “Quo Vadis, Aida?” osvojio je nagradu za čak tri – Jasmila Žbanić kao najbolja evropska rediteljica, Jasna Đuričić kao najbolja evropska glumica te film kao najbolje evropsko ostvarenje u 2021. godini.

Nakon nevjerovatnog uspjeha, Jasmila se oglasila prepuna emocija te zahvalivši se svima koji su je slijedili na ovom putu, uputila snažnu poruku mladim rediteljicama.

“Hvala svima. Zahvaljujem se Ženama Srebrenice koje su najsnažniji glas mira danas. Nakon strašne tragedije gdje su izgubile sve muške članove porodice, one se i dalje zajedno zalažu za život”, počela je Jasmila.

“Zahvaljujem se svojoj majci koja je preminula, ali i ostavila okean ljubavi. Taj okean čini svaki moj problem manjim, štiti me i zbog njega istrajavam. Hvala mojoj kćerki, koja me inspirira da budem odgovornija za generaciju mladih koji će izgraditi bolju Europu od one koju imamo.”

“Hvala Jasni Đuričić i cijeloj ekipi talentiranih glumaca koji su stavili svoje srce u ovaj film”, rekla je i zahvalila svom suprugu i producentu Damiru Imamoviću.

“Prvo smo se, kao studenti, zaljubili. Kasnije smo spoznali filmove kao platformu da se izrazimo i podijelimo svoju ljubav s vama.”

“Nadam se da će ovaj film inspirisati mlade rediteljice u nekim novim pričama. Naš je zadatak gledateljima prenijeti istinu. Ponekad je teško ili neisplativo, ali to je naša dužnost”, završila je Jasmila.

Podsjećamo, “Quo Vadis, Aida?” je film o genocidu u Srebrenici i prvi je igrani film na ovu temu.

Nakon što je nominiran za prestižnog Oscara i Nagradu Britanske Filmske Akademije BAFTA te dobitnik Independent Spirit Awardsa i više od 30 nagrada sa različitih svjetskih festivala, svojim priznanjima može dodati i večerašnja – za najbolju rediteljicu, najbolju glumicu i najbolji film u Evropi 2021. godine.

Pogledajte.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.