Potresno obraćanje ukrajinskog predsjednika, Zelenski poručio da je napad na Harkov ratni zločin: Rusi su znali gdje pucaju, gađali su civile

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se obratio naciji nakon bombardovanja Harkova opisavši taj čin kao ratni zločin.

Devet ljudi, uključujući troje djece, ubijeno je u ponedjeljak nakon sumnje da su ruske kasetne bombe gađale stambene zgrade u Harkovu, drugom najvećem gradu u Ukrajini u kojem živi skoro dva miliona ljudi.

Također, pogođen i centar ovog grada, odnosno Trg slobode, a tom prilikom je povrijeđeno nekoliko ljudi i uništena je zgrada vlade.

“Očito je to bio ratni zločin. Miran grad. Mirna stambena naselja. Bez vojnih objekata. Deseci zapisa očevidaca dokazuju da se ne radi o jednom lažnom rafalu, već o namjernom uništavanju ljudi. Rusi su znali gdje pucaju. Ovo će definitivno završiti na međunarodnom sudu, prekršene su sve konvencije. Niko vam neće oprostiti ubijanje mirnog Ukrajinskog naroda”, poručio je on.

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda, Karim Khan, otvorio je istragu o ruskoj invaziji nakon što je rekao da vjeruje da postoji “razumna osnova” da se vjeruje da su ratni zločini ili zločini protiv čovječnosti počinjeni u Ukrajini.

Šesti je dan ruske invazije na Ukrajinu. Na bjeloruskoj granici jučer je održana prva runda pregovora ruske i ukrajinske delegacije i dogovoren je njihov nastavak na granici Poljske i Ukrajine.

Dok se jučer lideri nisu ništa značajno dogovorili, napadi i dalje traju, a sve više raste i broj mrtvih, povrijeđenih i onih koji napuštaju granice Ukrajine.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.