Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirjana Marinković Lepić o formiranju Vlade FBiH: “Najveća opasnost blokade je Lendo”

Mirjana Marinković Lepić iz Naše stranke, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, gostovala je na Televiziji Sarajevo gdje je govorila o izboru rukovodstva FBiH, ali i izboru same Vlade što tek treba da uslijedi.

Samu sjednicu na kojoj je izabrana predsjednica i potpredsjednici Federacije BiH Lepić je okarakterisala kao uspješnu,

Otklonjene sve dileme

“Mi smo bili u prilici da čitav ovaj izbor predsjednice i potpredsjednika FBiH provodimo prvi put, da provodimo nešto što je novo, što je tek donijeto, nismo imali primjedbi od CIK-a.

Cijeli proces je išao transparentno, glasanje je izvršeno javno, nema nikakvih razloga da neko bude nezadovoljan.

Lepić je rekla da je posljednja sjednica također otklonila sve dileme u vezi s tim ko ima većinu u Parlamentu FBiH te da li je ona stabilna.

“Očigledno je da smo pokazali da postoji stabilna većina, tako da mislim da tu nema mjesta sumnji. Pokazali smo da su i neke špekulacije u tom smislu bile neosnovane.

S tim u vezi komentirala je i tvrdnje iz SDA da su oni najjača i pobjednička stranka te da moraju učestvovati u vlasti.

“SDA nikada nije vladala sama”

“Ja ne znam kako oni uopšte koriste taj termin i šta znači najjača stranka. Oni su sebe nazivali i pobjedničkom strankom, a za mene je pobjednička samo ona stranka koja može formirati vlast, što SDA ne može. Također, izlaze u javnost s cifrom o tome kako su osvojili 400.000 glasova, što apsolutno nije tačno, tako da ne vidim na koji način i šta im je argument da kažu da su su najjača stranka.

SDA je i do sada bila u koalicijama, nikada nije vladala sama, pa evo tako da i sada imamo jednu drugačiju većinu i koaliciju. Osmorka i bez HDZ-a ima više glasova od SDA i DF, a kada se tome doda HDZ, tu je mnogo veći broj glasova. Znamo da se u parlamentima sklapaju većine i znamo da ova većina ima prevlast kada je u pitanju Parlament FBiH.

Na pitanje da li će ta većina uspjeti formirati Vladu i kada, Lepić je bila optimistična.

“Rok za formiranje vlade je mjesec dana. Bez obzira na izjave gospodina Lende, ja ne bih da špekulišem. Sačekajmo da vidimo šta će biti.

Najveća opasnost blokade vlasti jeste gospodin Lendo ako se ne pridruži ostatku rukovodstva u formiranju Vlade. Nije predviđeno šta u ovim slučajevima. Nešto će se morati riješiti, da li će to biti intervencija gospodina Šmita ili nešto drugo.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.