Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić se nije libio ovo javno reći: “Visoki predstavnik Christian Schmidt zove jednog po jednog lidera da bi “dogovorio” ono što su on i njegovi već odlučili”

Prijedlog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine znači da smo sve dalje od Evrope i da za nas ne važe ista ljudska prava kao za “istinske” Evropljane, saopćio je Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres i kandidat koalicije Država za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

– Šta znači naznačeni prijedlog izmjene Izbornog zakona od visokog predstavnika Schmidta?

Znači da smo sve dalje od Evrope, za nas ne važe ista ljudska prava kao za “istinske” Evropljane, prava građana nisu i neće biti jednaka, prava naroda nisu bitna,

bitne su etnonacionalne stranke koje “predstavljaju” narode, ne postoji bosanskohercegovačka vanjska politika i koncept lobiranja,

Evropa pokušava završiti proces etničkog čišćenja koji je rat započeo, podjela Bosne i Hercegovine još postoji kao mogućnost u nekim međunarodnim krugovima – napisao je Hadžikadić.

Naveo je da je “jedini način da se Bosna i Hercegovina odupre ovakvim potezima koji nas vode nazad u prošlost ta da zdrave snage Bosne i Hercegovine osmisle novi društveni dogovor i na osnovu njega formiraju zajednički program za izlazak na izbore i upravljanje državom”.

– Zbog toga smo prošle godine organizirali sastanke sa više od 10 stranaka, kako bismo postavili sjeme budućeg koordiniranih djelovanja.

Tada nismo bili shvaćeni. Nismo ni danas.

Jer mnogima je lični i stranački interes iznad interesa države.

Rezultat: Schmidt zove jednog po jednog “lidera” da bi “dogovorio” ono što su on i njegovi već odlučili. Lomi se jedan po jedan prst.

A pesnice nigdje. Zar smo toliko neuki, gramzivi i bespomoćni? – napisao je Hadžikadić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.