Profesorica iz Amerike Amra Šabić El-Rayess: “Ne želim diplomatsku poziciju, za BiH i običan narod radim s ljubavlju”

Profesorica Amra Šabić El-Rayess poslala jasne poruke.

Profesorica i naučna istraživačica na Univerzitetu “Columbia” Amra Šabić El-Rayess prije nekoliko dana dobila je pismo od predsjednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) u kojem je iskazao poštovanje za njen rad te posebno istakao njenu knjigu “Mačka kojoj nikad nisam dala ime: Istinita priča o ljubavi, ratu i preživljavanju”, a koja govori o agresiji na BiH od 1992. do 1995. godine.

Šabić-el-Rejes oglasila se na Facebooku zahvalivši svima koji joj daju podršku u radu, kako je navela, ne samo iz BiH, nego i iz regije.

– Vi mi dajete energiju i motivaciju da se trudim da odradim sve sto je u mojoj moci za mir i napredak u BiH i na Balkanu. Zbog vaših riječi podrške vidim koliko je bitno da nastavim svoj edukativni rad i hvala vam na tome – navela je.

Dodaje i da joj se javlja i nekolicina onih kojima njen edukativni rad smeta i koji se javljaju sa uvredama.

“Takve naravno brišem i blokiram. Treća grupa koja mi se javlja je grupa oportunista ili onih koji bi da iskoriste moj rad u svoje lične svrhe. Ta skupina mi nudi političke angažmane, titule i fotelje od kojih bi oni nekako imali koristi i u nadi da dobiju moju podršku. Da još jednom ponovim, za tu skupinu oportunista, da nema titule, niti fotelje, niti političkog angažmana koji me interesuje u sadašnjem bh. kontekstu. Ja sam svoj uspjeh izgradila znanjem i samo znanjem i velikim radom – ne foteljom – postižem sve što sam u životu do sada ostvarila “,rekla je.

Istaknula je da ne podržava niti jednu političku partiju u BiH.

“Ne želim platu iscrpljenog BiH budžeta i ne želim diplomatsku poziciju BiH. Ništa mi od toga ne treba da bih odradila ono što radim za BiH efektivnije od onih koji nažalost crpe plate izlizanog bh. budžeta i koji se drže svojih političkih i diplomatskih pozicija pa i onda kada rade protiv svoje sopstvene države.

Ja za BiH i za običan narod odrađujem sve što mogu – od srca, s ljubavlju i jer mogu. Od velikih i uspješnih ljudi kroz svoju karijeru sam naučila da je najbolje ostati pri zemlji i biti čovjek i toga se čvrsto držim”, zaključila je Šabić El-Rayess.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.