Sebija Izetbegović se oglasila nakon što je prihvatila mandat u Skupštini KS: “Naravno da neću odustati od funkcije u KCUS”

Novoizabrani zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo su danas položili svečane zakletve kojima su preuzeli mandat u ovom zakonodavnom tijelu.

Na Općim izborima održanim 2. oktobra 2022. godine je direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović (SDA) osigurala dovoljan broj glasova da predstavlja građane u Skupštini.

Mnogo ‘prašine’ u javnosti se diglo oko toga da li će prof. dr. Izetbegović ostati na čelu KCUS-a ili preuzeti mandat.

Izetbegović tvrdi da se neće odreći titule direktorice KCUS-a, a bit će i zastupnica u Skupštini.

“Ni govora. Nisam u sukobu interesa. Naravno da neću odustati od funkcije u KCUS”, kratko je konstatovala Izetbegović u odgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Šta kaže Ured za borbu protiv korupcije?

A, od 1. januara 2023. godine na snazi će biti Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije KS – koji zabranjuje vršenje više funkcija istovremeno. Stoga smo se obratili i Uredu za borbu protiv korupcije, iz kojeg su nam rekli sljedeće:

“Ured će pokrenuti postupak za utvrđivanje sukoba interesa, shodno članu 12. Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS. Nakon što Ured provede ovaj postupak i donese Odluku o postojanju sukoba interesa istu će dostaviti imenovanim iz predmetnog upita, i to u roku od 15 dana od dana donošenja odluke.

Imenovani će biti dužni da u roku od 30 dana od dana prijema navedene odluke podnesu ostavku ili na drugi način odstupe sa jedne od javnih funkcija i da o tome pismeno obavijeste Ured, shodno članu 19. Zakona.

S obzirom na to da se ovaj zakon počinje primjenjivati od 1. januara 2023. godine, Ured od tog datuma može i djelovati i pokrenuti postupak za utvrđivanje sukoba interesa u predmetnom slučaju kao i u drugim identičnim slučajevima”, kazao je za portal Radiosarajevo.ba Erduan Kafedžić, šef Ureda.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.