Stjepan Mesić: Bilo bi dobro da se što prije urade koraci koji mogu Bosnu i Hercegovini uključiti u euroatlantske integracije!

Bilo bi dobro da se što prije učine razumni koraci koji mogu pomoći Bosni i Hercegovini da se što prije uključi u euroatlantske integracije, poručio je nekadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

Kazao je to komentirajući ”Apel za spas BiH” koji je napravio zajedno s članovima posljednjeg Predsjedništva SFRJ Bogićem Bogićevićem i Vasilom Tupurkovskim.

Rekao je da je situacija složena, ali da nije dramatično eskalirala i da se može ”protezati u raznim pregovorima”.

Mesić je gostujući u emisiji “Aktuelno” BIR televizije rekao da je apel otišao na mnoge adrese u Europi i svijetu, te da imaju povratne informacije.

Ako ništa drugo natjerat ćemo ljude da misle. Ja sam smatrao da moramo ići u radikalne promjene, jer situacija da se na naciji sve rješava pokazalo se da to nije niti europski niti demokratski, rekao je Mesić.

Istaknuo je da BiH nije u fokusu svjetske javnosti i da se ne čine napori da bi se pokrenuli procesi, međutim kaže da se međunarodni faktori mogu osloboditi odgovornosti jer se ide tamo gdje je urgentno i tamo gdje je opasno za svjetski mir.

Za sada BiH nije prioritet, naglasio je Mesić.

Mišljenja je da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ”istureni igrač, uporni, koji svu odgovornost preuzima na sebe”.

Mislim da se mora smoći snage da se takvi slučajevi eliminiraju iz politike, rekao je Mesić.

Stava je da treba promijeniti model rješavanja problema u BiH pa makar to bila i promjena Daytonskog sporazuma. Mesićev prijedlog je građanska država što je istaknuto i u apelu.

Ako je BiH građanska država, a ne država koja je bazirana na etnikumu onda je u modelu drugih europskih država koje su građanske, naglasio je Mesić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.