Stjepan Mesić popečatio neznalicama za sva vremena: “Predsjedništvo BiH ne predstavlja narod, nego državu!”

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić gostovao je u Newsroomu N1 te pobliže pojasnio razloge za apelom koji je poslao za spas Bosne i Hercegovine.

Na pitanje o rješenju krize u BiH Stjepan Mesić je rekao: “Neki su se javili da im pošaljemo apel, poslali smo ga na mnogo adresa. Očekujemo reagiranje, to je naš prijedlog, a je li najbolji, odlučit će oni kojih se to tiče.”

Pojašnjavajući kakvo rješenje nudi rekao je: “Dosadašnji model se pokazao neodrživ. Umjesto da je poslije završetka rata u BiH došlo do homogenizacije, politike koja će voditi zemlju prema europskim integracijama, došlo je do kristalizacije politike koja je bila poražena u ratu u BiH.

Umjesto da Bosna profunkcionira kao svaka uređena pravna država, dobili smo državu koja se nije potvrdila u onome što su autori Daytonskog sporazuma željeli, a to je bilo završiti rat. Ostavili su dosta prostora da se neprijateljstva ne zaborave, ali da prestanu biti motivi za daljnje djelovanje. To se, nažalost, nije dogodilo. Sad imamo razgovore koji su uglavnom ultimatumi.

Oni koji su izazvali rat, koji su krivi za genocid i etničko čišćenje, njih sad nema, ail pojavili su se drugi koji se ne odriču krivaca za rat, nego ih često puta slave, te nastavljaju ono što se nakon stotinu tisuća mrtvih nije ostvarilo, nastavljaju politiku.”

Govoreći o Predsjedništvu BiH rekao je:

“Predsjedništvo BiH ne predstavlja narod, nego BiH i nijedan za sebe ne znači ništa. Treba prestati ovo prepucavanje koje ne vodi nikuda. Vodi prema tome da se federalizira BiH i da se dovrši projekt razbijanja BiH. To je ono što se ovi ne usude reći.”
Podsjećamo, Mesić je uputio apel za spas Bosne i Hercegovine koji ima punu podršku dvojice članova Predsjedništva bivše Jugoslavije Bogića Bogićevića i Vasila Tupurkovskog.

”Duboko sam zabrinut stalnim pogoršavanjem odnosa u BiH i svjestan činjenice da bi bilo kakvi unutarnji sukobi u toj državi nužno imali negativne posljedice ne samo za mir i sigurnost na jugoistoku Evrope nego i na cijelom kontinentu”, navodi Mesić u apelu i napominje da vremena za gubljenje više nema.

”Ponašanje RS-a i njegovog čelnika Milorada Dodika treba gledati isključivo kao upaljač krize, dok su njezini stvarni uzroci daleko dublji i treba ih tražiti i izvan RS-a, a realno nose u sebi potencijal otvorenih sukoba”, stoji u apelu, uz napomenu da Dodik uživa podršku HDZ-a BiH.

Mesić naglašava i da Dodikove separatističke težnje ne bi bile moguće bez aktivne podrške Republike Srbije, ali i Republike Hrvatske vodstvu HDZ-a BiH. Mišljenja je da ne treba zaboraviti ni podršku Ruske Federacije RS-u i Republici Srbiji, ali ni politiku Zapada koja izriče sankcije Dodiku, ali je saglasna s Rusijom da se Dejtonski sporazum ne može i ne smije mijenjati.

”Jedino rješenje koje otvara vrata budućnosti BiH jeste koncept građanske države. Odgovorno to tvrdim svim nacionalizmima i nacionalnim vođama usprkos, odlučno to poručujem svima koji nadmeno kažu kako je koncept građanske države za BiH – stvar prošlosti.

Ne, taj koncept osigurava budućnost BiH, a oni sa svojim stavovima pripadaju prošlosti”, navodi, između ostalog, Mesić u apelu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.