Stjepan Mesić poslije zaključaka HNS-a izravno: “Oni koji bi htjeli nešto ušićariti, neće imati ni zubarsku ambulantu

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić gostovao je u Centralnom dnevniku na Face.

Odmah je na početku istakao da Čović ne razmišlja o Hrvatima, već o Srbima u novonastaloj konstalaciji odnosa!

“Apel za spas BiH” smo poslali na sve adrese kojih se to tiče! Čak sam ga poslao i Dodiku i Čoviću! Spas BiH je građanska država!, naveo je Mesić.

“Čović traži isto što i Dodik! BiH mora biti građanska! Da je Čović izabran za člana Predsjedništva, sve bi bilo u redu, ali građani ga nisu htjeli! Dejton zaustavio krvoproliće, rat i genocid, ali nije sveto pismo; može se dograđivati! Građani moraju biti suvereni! Pogrešno se tumače članovi Predsjedništva BiH! Nije tačno da su oni predstavnici Bošnjaka, Srba ili Hrvata!

Gdje su Hrvati iz RS-a? Gdje su Bošnjaci iz RS-a? Gdje su Hrvati iz Posavine? Gdje su Bošnjaci iz Posavine? O tome se ne govori! Zaključci HNS-a čisti ultimatum! Tako se politika ne vodi!

Treba se plašiti političara koji govore s poluotvorenim ustima sebi u bradu! Kako vjerovati Dodiku kada govori sebi u bradu?! Treći entitet možda ne žele svi koji su glasali za zaključke! Smjer koji se nudi je smjer razbijanja BiH! Zabluda je da se Jugoslavija raspala jer je bila građanska država!

U Karađorđevu dogovorena podjela BiH! To je bila suština rata! Milošević želio 63% BiH! Bora Jović mi rekao da je to bilo srpsko i da mora ostati srpsko!

Milanović i ja se ne slažemo oko BiH! Nema saglasnosti u Hrvatskoj oko politike prema BiH! Kada je Komšić izabran u Predsjedništvo BiH, to se moglo iskoristiti u pozitivnom smjeru! Rasprave i dogovore ne treba voditi ultimativno! Cijeli problem je nastao kada je Milošević mislio da može stvoriti prostor za etnički čistu Srbiju!

Poslao je Arkana i ostale da odrade taj prljavi posao! Milošević bio veliki pokvarenjak! Nikada nije rekao da ruši Jugoslaviju, a rušio ju je! Milošević bio pokvarenjak i lažov! Nikada nije rekao da stvara „Veliku Srbiju“! Nijemci doživjeli katarzu nakon Hitlera, Srbi nisu nakon Miloševića! Oni Miloševića optužuju što nije išao u rat!

Dodik notorni rušitelj BiH! Ako iko razara BiH – to je Dodik, ali je razara i onaj koji ide slaviti njegov neustavni Dan RS-a – Čović! Dodik razara BiH, ali je razara i Čović! Dodik i Čović igraju tango argentino, tijelo uz tijelo! Misle da ono što rade neće primijetiti međunarodna zajednica! Ovo je priprema za dugoročni projekt!

Nije dovoljno da Srbija kaže kako priznaje BiH u njenim granicama, a da istovremeno podržava Dodika u onome što radi! Tadiću sam rekao da kaže Srbima u Srbiji ono što sam ja Hrvatima u Hrvatskoj. Tadić je rekao da onaj ko to bude rekao u Srbiji neće dobiti izbore!

Čović je ponosan na ono što je vojska RS-a uradila! On razmišlja da bude šef, pa makar njegov entitet imao tri općine! Čović razmišlja o Srbima! Nakon Tita, izlaz u Jugoslaviji je bio u konfederaciji! Bogićević, Tupurkovski i ja sada želimo novi politički dogovor! Mnogi neće promjene, jer dobro žive! BiH je uvijek bila jedan entitet!

“Apel za spas BiH” smo poslali na sve adrese kojih se to tiče! Čak sam ga poslao i Dodiku i Čoviću! Spas BiH je građanska država! Sve proizlazi iz građana i građanske pozicije! Građanin je civilizacijski doseg! U “Apelu za spas BiH” predlažemo ukidanje entiteta i stvaranje višenacionalnih kantona ili županija!

“Apel” je upućen na više adresa međunarodne zajednice! Neki iz međunarodne zajednice su tražili da im pošaljemo, a poslali smo i onima koji nisu tražili! BiH ostaje ovakva kakva jeste, sa susjedima takvim kakvi jesu, ali bez pomaka nabolje ako se nešto ne uradi! Evropa će biti moćan svjetski faktor kada današnji pretendenti za ulazak uđu u EU!

Treba ubrzati ulazak u EU i odmorit će se i jedni i drugi! Ovi na vlasti ne žive dostojanstveno, jer ne znaju dokad će to trajati! Oni koji bi htjeli nešto ušićariti u BiH proći će kao i prethodni: neće imati ni zubarsku ambulantu!

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.