Stranka za BiH direktno traži od Vlade Federacije BiH da hitno smijeni s funkcije direktora Elektroprivrede BiH Admira Andeliju

Posljednje Vijesti

Stranka za Bosnu i Hercegovinu zahtijeva od Vlade Federacije BiH da hitno smijeni s funkcije direktora Elektroprivrede BiH Admira Andeliju, čijim dolaskom na ovu poziciju je, kako kažu ugroženo poslovanje koncerna i započeto njegovo unutrašnje urušavanje.

Iz ove stranke kažu kako od samog dolaska na poziciju direktora, koji je bio nelogičan, jer je Andeliju, kao člana Glavnog odbora SDA, imenovao DF, počeli su problemi izazvani nekompetencijom novog direktora.

“Najave i podizanje cijena električne energije za privredu, ali i građane nisu rezultat nikakvih poremećaja na međunarodnom tržištu, nego isključivo nesposobnosti upravljanja koncernom od uprave na čijem je čelu Andelija.

Nijedan od razloga zbog kojih je na evropskom tržištu poskupjela električna energija ne dotiče proizvodni proces unutar Elektroprivrede BiH, koja niti ima gasne elektrane, niti ima značajan udio energije iz vjetroelektrana, ali zato ima drastičan pad proizvodnje uglja unutar sedam rudnika koji djeluju u sastavu koncerna.

Prema nezvaničnim informacijama, samo u prvih devet mjeseci ove godine zabilježen je pad proizvodnje za više od 400 hiljada tona uglja u odnosu na prošlu godinu”, kažu oni.

Dodaju kako je sve kuliminiralo zbog bahatog odnosa prema zavisnim preduzećima unutar koncerna, odnosno rudnicima od kojih Elektroprivreda BIH kupuje ugalj po mizernoj cijeni od 35 KM po toni, gdje se nasilnim putem nastoji upravljati procesima bez izvršavanja obaveze ulaganja u rudnike.

“Povećanje cijena struje imat će pogubne posljedice za privredu u cjelini, a time i ukupnu socijalnu situaciju u Federaciji BiH.

Sindikat rudnika organizovao je generalni štrajk, a radi se o više od 10 hiljada rudara čija egzistencija se dovodi u pitanje u vrijeme kada na svjetskim tržištima vlada velika potražnja za energijom i umjesto da se struja izvozi, ovakvim kadrovima koji upravljaju koncernom uskoro ćemo biti prisiljeni uvoziti struju po nekoliko puta višoj cijeni od one koju sami možemo proizvoditi.

Zbog svega navedenog, bolje je da direktor Elektroprivrede BiH bude smijenjen danas nego sutra, kao i Vlada kojoj je mandat istekao prije tri godine”, zaključuju iz Stranke za BiH.

Leave your vote