Teška matematika, tri su moguća scenarija: Šta Srbiji treba za prolaz na SP u Kataru, sve su oči uprte u Brazilce

Reprezentacija Srbije na šokantan način je ispustila prednost protiv Kameruna od 3:1 i osvojila samo bod u meču drugog kola. To je značajno zakomplikovalo situaciju Srbije koja sada zavisi i od drugih rezultata.

Srbija poslije dva kola ima samo jedan bod kao i Kamerun dok Švicarska i Brazil imaju po tri i igraju međusobni meč od 17 sati.

Prvi kriterij za određivanje plasmana je gol razlika, pa zatim broj datih golova, međusobni susret i broj crvenih i žutih kartona – javlja Avaz.

Scenario 1 – Pobjeda Brazila protiv Švicarske

U ovom trenutku, reprezentaciji Srbije najviše odgovara pobjeda Brazila jer sa Švicarcima imaju meč u posljednjem kolu.

U tom scenariju, Srbija bi pretekla Švicarsku pobjedom u trećem kolu. Tada bi se gledao i meč Brazila i Kameruna. U slučaju da Kamerunci izgube ili odigraju nerješeno, sve bi bilo jasno i Srbija bi išla dalje.

U slučaju da Kamerun pobijedi Brazil, odlučivala bi gol razlika. Srbija trenutno ima gol razliku 3:5, a Kamerun 3:4, i Srbija bi morala ostvariti pobjedu sa dva gola više od Kameruna za prolaz ili sa jednim više uz više datih golova.

Scenario 2 – Remi Brazila i Švicaraca

U tom slučaju, Brazil i Švicarska bi imali po četiri boda i stvari bi se zakomplikovale. Srbija bi pobjedom u posljednjem kolu došla do četiri boda kao i Švicarska i onda bi odlučivala gol razlika.

Švicarska ima plus jedan koliko bi imala i pred posljednjem kolu. Srbiji bi trebala pobjeda od dva gola razlike da bi nadmašila Švajcarce.

Ali to nije sve. U tom scenariju Kamerun ne bi smio da dođe do pobjede protiv Brazila. Ukoliko bi se to desilo, tada bi svi imali po četiri boda i odlučivala bi gol razlika sva četiri tima, a Brazil je trenutno u najboljem položaju jer trenutno ima plus dva, Švicarska ajcarska plus jedan, Kamerun minus jedan, a Srbija minus dva.

Scenario 3 – Pobjeda Švicarske nad Brazilom

U slučaju da Švicarska pobijedi Bazil prošli bi u narednu rundu sa šest bodova, a Srbija bi pobjedom nad njima morala da čeka razvoj situacije u meču Brazila i Kameruna.

Tada reprezentaciji Srbije nikako ne bi odgovarala pobjeda Brazila jer bi i definitivno ispali, dok bi u slučaju neriješenog rezultata ili pobjede Kamerunaca mogli da se nadaju da prođu sa boljom gol razlikom od Brazila u slučaju remije ili Kameruna u slučaju njihove pobjede.

Sve kalkulacije će biti mnogo jednostavnije kada svoj meč odigraju Brazil i Švicarskašvajcarska.

Preostali mečevi do kraja

Drugo kolo

17:00 Brazil – Švicarska

Treće kolo

2.12 Srbija – Švicarska 20:00 sati

2.12 Brazil – Kamerun 20.00 sati

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.