Ugledni američki medij podsjeća na snažan angažman i vezu Bidena sa BiH

Američki mediji o ulozi Joe Bidena za BiH.

Joe Biden imao je jedno od najagresivnijih zalaganja od svih američkih političara za vojnu intervenciju u ratu 1990-ih na prostoru bivše Jugoslavije, piše američki magazin Intercept.

Kako se početkom 1990-ih raspadala multietnička zemlja, Srbija i Hrvatska započele su krvavu bitku za kontrolu nad velikim dijelovima teritorije bivše Jugoslavije. U Bosni i Hercegovini su srpske snage počinile široko rasprostranjene zločine, posebno nad Bošnjacima.

Iako su Bošnjaci predstavljali najveću etničku grupu u BiH, njihova vojna sposobnost bila je na vrlo niskom nivou, posebno u poređenju s teškim naoružanjem i opremom koju su Srbija i, u manjoj mjeri, Hrvatska rasporedile u toj zemlji.

Nema sumnje da se Srbija, kao najdominantnija vojna sila, pokazala smrtonosnijom od svojih protivnika, ali je Hrvatska također učestvovala u značajnim ratnim zločinima tokom raspada Jugoslavije, uključujući najveću ratnu kampanju prisilnog raseljavanja protiv srpskog stanovništva u Krajini.

Biden je više puta pozivao na upotrebu sile, ukidanje embarga na oružje, zračne napade i raspoređivanje američkih trupa za napad na snage bosanskih Srba.

– Ja sam prvi koji je pozvao na zračne napade u BiH i napisao tu politiku ukidanja embarga i izvođenje zračnih napada SAD-a na srpske položaje. Tvrdio sam da SAD imaju i moralna i strateška opravdanja za intervenciju – hvalio se Biden svojevremeno.

Ako bi izbile borbe s američkim snagama raspoređenim u Bosni i Hercegovini, Biden je rekao da su predsjednikove ovlasti jasne.

– Zaboravite Zakon o ratnim ovlastima. Mislim da moramo imati konsenzus u ovoj situaciji – kazao je Biden tada.

Biden, čiji su sukobi s Reaganovom administracijom oko ratnih ovlasti Kongresa postale legendarne, kazao je da su republikanci koji su se protivili Clintonovoj vojnoj akciji i željeli da se kongresne vlasti poštuju konačno došli do racionalnog zaključka i čini se da su promijenili svoj stav prema Zakonu o ratnim ovlastima. Biden i druge demokrate tada su oživjeli svoju kampanju za pojašnjavanje zakona.

– Čitava svrha ovog procesa je okončati ovaj mučni, užasavajući sukob. Previše smo fokusirani na procedure, umjesto da nam se dozvoli da dođemo do suštine o tome da li ima smisla uopće slati trupe ili ne – rekao je Biden.

Ipak, bio je jasan u pogledu ograničenja vezanih za kopneni rat.

– Predsjednik ne može poslati više od 25.000 vojnika u BiH bez odobrenja Kongresa – tvrdio je Biden.

Iako su se mnogi od Bidenovih posebnih prijedloga politike za američko vojno učestvovanje u ratu fokusirali na naoružavanje i podršku bosanskim muslimanima, a povremeno i na Hrvatsku, on je također želio znatno proširiti rat van napada na snage bosanskih Srba i pozvao na direktne američke napade na glavni grad Srbije.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.