Volodimir Zelenski otvoreno: “Razgovori u Minsku bili bi mogući da Rusija nije napala Ukrajinu s bjeloruske teritorije”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odgovorio je na tvrdnje ruske delegacije da je “spremna za razgovore” s Ukrajinom.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ranije je rekao novinarima da je ruska delegacija stigla u Bjelorusiju na razgovore i da “sada čeka Ukrajince”.

U nacionalnom obraćanju u nedjelju ujutro, Zelenski je rekao da ostaje otvoren za razgovore na drugim mjestima koja ne pokazuju agresiju prema Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik je dodao da bi razgovori u Minsku bili mogući da Rusija nije napala Ukrajinu s bjeloruske teritorije.

Guardian je objavio da je ukrajinska vojska saopćila da je jutros oborila “krilatu raketu” ispaljenu na Kijev iz bjeloruskog aviona Tu-22.

“Zračne snage Oružanih snaga Ukrajine prije nekoliko minuta oborile su krilatu raketu lansiranu ka glavnom gradu Ukrajine s područja Republike Bjelorusije avionom TU-22”, rekao je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine.

Podsjećamo, služba sigurnosti Ukrajine objavila je da postoje saznanja iz okupiranog dijela Donjecka da bi moglo doći do eksplozije industrijskih spremnika s hemikalijama te da bi se za to optužili Ukrajinci.

Kako su iz Službe bezbjednosti Ukrajine javnost informisali preko službenih kanala, okupatori u Donjecku lokalnim militantima i vojsci dijeli gas maske jer planiraju diverzantsku akciju paljenja industrijskih spremnika s hemikalijama.

“U ovoj diverziji protiv civilnog stanovništva planiraju okriviti ukrajinsku vojsku. Izjavljujemo da, za razliku od ruskih osvajača, Ukrajina ne pribjegava takvim metodama”, stoji u objavi Službe bezbjednosti Ukrajine.

Apelirali su na građane da u prviremeno okupiranom području budu oprezni. U svojim objavama su istakli da se bore protiv botova na internetu koji dijele lažne informacije borbe u Ukrajini preko Telegrama, WhatsAppa i Vibera.

“Sedam hiljada ruskih botova dijelilo je lažne informacije o borbama u Ukrajini. Dio ‘soba’ je ugašen, a druge su zaključane”, dodali su.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.