Zašto vozači sve više idu na tehnički pregled vozila u RS: Razlog je vrlo jednostavan!

Posljednje Vijesti

Ukoliko želite uštedjeti tridesetak maraka na tehničkom pregledu vašeg automobila, onda to možete učiniti u entitetu Republika Srpska jer tamo tehnički pregled automobila košta 55, a u Federaciji BiH ćete to platiti od 80 do 90 maraka.

Ako izvršite tehnički pregled u Federaciji BiH, plaćate 55 marka plus 30 maraka za provjeru ispušnih gasova automobila. U RS-u ćete platiti samo 55 maraka jer oni ne rade testiranje ispušnih gasova.

“Naravno da možete izvršiti tehnički pregled, koji je validan i s tom potvrdom registrovati auto u FBiH jer tamo živite i već nam dolazi sve više građana iz FBiH da izvrše tehnički pregled kod nas” rekao je sagovornik iz Istočnog Sarajeva za Faktor.

Udruženje stanica tehničkih pregleda Federacije BiH traži od nadležnih da odloži primjenu Pravilnika o tehničkim pregledima vozila u pogledu implementacije videonadzora i normativa, koje su stupile na snagu 31. decembra 2020. godine, a donijelo je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

“Ministarstvo komunikacija i prometa BiH donijelo je Pravilnik kojim želi da reguliše rad stanica za tehnički pregled u Bosni i Hercegovini na jedinstven način. Ministarstvo traži da u stanicama tehničkog pregleda mora biti videonadzor. Zatim da se sve stanice uvežu u jedinstven informacioni sistem, uvede zajednički nadzor, zajednički informacioni sistem i još neke stvari. Međutim, ništa od ovoga nije implementirano, osim što su rekli u Ministarstvu prometa i komunikacija da se izjedančava tehnički pregled u oba entiteta, a nije ništa ispunjeno od ovoga što piše u Pravilniku”, tvrdi Ramiz Begović, predsjednik Udruženja stanica tehničkog pregleda FBiH.

Begović dodaje da se ispušni gasovi moraju raditi prilikom tehničkog pregleda vozila jer su to propisi Evropske unije, a u RS-u to ne rade i zato je jeftiniji tehnički pregled.

Faktor

Leave your vote