Zastupnik iz njemačkog Bundestaga bez imalo uvijanja otkriva: “Ruši se kao kula od karata njihova politika čim jedan ispadne van”

O ulasku Hrvatske u Šengen, Eurozoni i obavezama na tom putu, trendovima i budućnosti Evrope u Zagrebu je s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem razgovarao zastupnik u Bundestagu Josip Juratović. Jedna od tema bila je i situacija u regionu i BiH.

On kaže za „Avaz“ da je za Hrvatsku od ogromne važnosti da u susjedstvu ima zemlju koja je stabilna, mirna i koja ima prosperitet.

– BiH će se i dalje pomagati u tom smislu, a mir i stabilnost su nam najbitniji – kaže Juratović.

Uvrede predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića na račun BiH i njenih građana i njegove česte poruke koje ne doprinose stabilnosti nisu bile predmet ovih razgovora.

– Premijer Plenković je dobro rekao da “oni drugi imaju drukčije poglede”, ali ne želimo se njima baviti, jer im tako dajemo važnost koju nisu zavrijedili. Mislim da je strateški najbolje da mi, koji na BiH gledamo s europskog, modernog i demokratskog aspekta, ljude motiviramo i damo im vjeru u budućnost – precizira Juratović.

Dodaje da je premijer Hrvatske svjestan da je izgubio dio biračkog tijela, ali ga smatra državnikom koji je spreman na to jer misli na budućnost naroda.

– Nemojmo pričati o ratu jer to samo njima koristi. Oni su složni. Sva trojica “nacionalnih vođa” igraju skupa. Čim jedan ispadne van, njihova politika se ruši kao kula od karata – ističe Juratović.

Upozorava da se politika Milorada Dodika ne može poistovjećivati s cijelim narodom.

– Ne smijemo pasti u tu zamku, jer to nas je devedesetih godina dovelo na njihovo polje, na kojem ćemo izgubiti. Moramo nuditi alternativu. Alternativa može biti samo budućnost i perspektiva BiH. Za to trebamo saveznike. Da bi BiH imala budućnost, trebamo isto toliko Srba koliko i Bošnjaka i Hrvata. Pitanje je samo hoće li to biti Srbi koji su uz Dodika, možda dođu i gori jer i to se nazire – dodaje Juratović.

Očekuje da u godini izbora građani BiH konačno “progledaju”, jer stranke na vlasti ništa dobro ne mogu ponuditi, ali opstaju uz podršku 25-30 posto birača.

– U demokratiji su najveća pravda izbori, jer je glas i siromašnog i bogatog jednako vrijedan. Nažalost, i pametnog i glupog, isto. Glup ne ide, a pametan ide na izbore. Svi će obećavati med i mlijeko, ali, ako vidiš da 20 godina ne ide, pokušaj s drugim, pa se opet vrati na prve – kaže Juratović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.