Zastupnik u Bundestagu Josip Juratović otvoreno o BiH: “Za nas u Njemačkoj je vrlo iritirajuće da, u vrijeme kad sebi dignu plaće za 700 maraka, niko ne protestira protiv tih političara”

Političari na vlasti u BiH unazadili su ovu zemlju, kaže za “Avaz” zastupnik u Bundestagu Josip Juratović, koji teško može razumjeti seriju napada i optužbi na račun Christiana Schmidta.

Digli plaću

Podsjeća da uloga visokog predstavnika i jeste da, u momentu kad je država blokirana, preuzme stvar u svoje ruke i ponudi rješenja.

– Za nas u Njemačkoj je vrlo iritirajuće da, u vrijeme kad sebi dignu plaće za 700 maraka, kad na pragu predizborne kampanje ne nude ništa za bolji život BiH, kad masa mladih napušta zemlju,

niko ne protestira protiv tih političara, nego idu za njima i demonstriraju protiv visokog predstavnika zato što radi svoj posao – kaže Juratović.

Za Šmita odranije tvrdi da je miran, ali odlučan da ono što naumi i provede te da će, za razliku od mnogih drugih, raditi posao za koji je plaćen. Napadi na njega samo su ojačali njegovu poziciju i pojačali podršku.

– Dobro je da su se probudili i oni koji se nisu bavili BiH. Šmit ima apsolutnu podršku. I ona famozna rezolucija Bundestaga predviđa da sve stranke daju vladi u nalog da intenzivnije podržavaju OHR.

To je oficijelni stav Bundestaga, njemačke vlade, ali, koliko vidim, i ostalih zemalja EU i SAD – pojašnjava Juratović.

Legitimitet izbora

Šmit će, dodaje, odlučiti sam, ali Juratović bi na njegovom mjestu pregovarao i poštovao isključivo institucije države, jer se međunarodna zajednica do sada bavila etničkim i stranačkim poglavicama.

– Činjenica je da se mora izvršiti deblokada, da se mora zaštititi legitimitet izbora, da se ne smije produžiti status quo tehničkim vladama u kojima su svi posložili svoje pozicije i moć bez odgovornosti.

To se mora prekinuti. Koje će dijelove sad ili možda kasnije provesti, to (Šmit, op. a.) mora sam odlučiti. Znam samo da mu je vrlo važno mišljenje naroda, građana, ali ne onih nekoliko hiljada nahuškanih na demonstracije – ističe Juratović.

Jasno pozicioniranje

Juratović se u utorak susreo s predstavnicima organizacija civilnog društva, akademske zajednice, aktivistima i novinarima iz cijele BiH. Siguran je da će to biti povod za još jasnije pozicioniranje Njemačke naspram BiH.

– Objasnili su mi situaciju i dali prijedloge s kojima Šmit stvarno može nešto početi. Iza tih prijedloga stoji 400.000 članova njihovih udruga, desetine hiljada potpisa. To je za nas orijentacija i motivacija.

Šmit i ja smo u kontaktu i sretni smo što imamo mnoštvo ljudi iz svih naroda koji nas ohrabruju da ne posustanemo.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.