Zastupnik Bundestaga Josip Juratović: “Popušteno je pod pritiskom bošnjačkih nacionalista na čelu sa Bakirom Izetbegovićem, skup u Njemačkoj pretvoren je u predizborni, besramna hajka na mene”

Nakon što je SPD-ovom zastupniku u Bundestagu Josipu Juratoviću uskraćeno pravo da govori na nedavnom obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici, koje je organizovano u Stuttgartu, Juratović je dao komentar za N1.

Bh. udruženja koja okupljaju Bošnjake u Njemačkoj, a koja stoje iza organizacije ovog događaja, popustila su pritisku bošnjačkih nacionalista, smatra Juratović, te su skup preuzeli u svrhu predizborne kampanje.

“Žao mi je jer sam sve ove godine svojim nastupima i prisustvom pružao podršku, a sad je popušteno pod pritiskom bošnjačkih nacionalista na čelu sa Bakirom Izetbegovićem.

Ovaj humani skup obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici besramno su preuzeli u svrhu svoje predizborne kampanje”, rekao je Josip Juratović, zastupnik njemačkog Bundestaga.

Na skupu koji je održan u Njemačkoj učestvovali su od zvaničnika iz BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić. Organizatori događaja koji su Juratovića u martu pozvali da i ove godine učestvuje obilježavanju godišnjice genocida i održi govor.

U međuvremenu su mu uskratili priliku da govori uz obrazloženje da se ne slažu sa njegovim stavovima koje je iznio u vezi sa Rezolucijom o BiH koju je usvojio Bundestag.

Podsjetimo, Juratović koji je godinama aktivan u političkom životu Njemačke poznat je po svojim kritikama na račun predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

Međutim nakon što je insistirao da se, pored Dodika i Čovića, i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, u Rezoluciji označi kao krivac za loše stanje u Bosni i Hercegovini, postao je predmetom različitih optužbi.

Ipak, Juratović u komentaru za N1 upućuje zahvalnost velikoj većini Bošnjaka koji ga ohrabruju.

“Želim se zahvaliti velikoj većini Bošnjaka i drugih časnih ljudi koji me hrabre unatoč besramnoj hajci na mene od strane nacionalista.

Hvala jer niste izgubili vjeru u moju iskrenu borbu za našu jeidnstvenu Bosnu i Hercegovinu bez nacionalista”, rekao je Juratović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.