Zastupnik Bundestaga Josip Juratović poslao javnu poruku: “Žao mi je što je Bakir Izetbegović u Stuttgartu zloupotrijebio skup”

#Osobno mi je jako žao što je organizacija skupa posvećenom godišnjici genocida u Srebrenici u Stuttgartu popustila nacionalizmu i u zadnjem trenutku promijenila program po kojem meni nije bilo dozvoljeno prisustvovati skupu ali kao jedinom među političkim gostima i ne se obratiti skupu za razliku od svih prijašnjih skupova”, izjavio je ovo u razgovoru za Fokus.ba Josip Juratović, dugogodišnji zastupnik u njemačkom Bundestagu.

Inače, na skupu koji je održan Stuttgartu od zvaničnika iz BiH učestvovali su Bakir Izetbegović i Željko Komšić.

-Žao mi je što je tu ljudsku tragediju Bakir Izetbegović zloupotrijebio uz pomoć generalnog konzula BIH u Stuttgartu Begana Muhića koji koristi svoju funkciju konzularnog djelatnika u svrhu izborne kampanje SDA, time su pokazali kako nacionalisti ne biraju sredstva, pa čak i ovako strašne sudbine genocida Srebrenice.

Ono što je još više poražavajuće da u jednoj demokratskoj zemlji poput Njemačke se zloupotrebljavaju demokratske blagodati do te mjere da su strani nacionalisti uzeli toliko slobode da u Njemačkoj se ospori govor jednog demokratskog zastupnika zemlje kojeg su birali Nijemci da bi dali platformu nacionalističkim predizbornim govorima i to u zemlji koja je prije svega nekoliko dana donijela rezoluciju kojom se solidarizirala s BIH – rekao je Juratović.

Međutim, dodaje kako ga ohrabruju bezbroj poruka i telefonskih poziva pa tako i Bošnjaka iz Stuttgarta koji se ograđuju od ovog skupa i koji su ogorčeni tim činom.

-Osim toga sam dobio i podrške Bošnjaka diljem iseljeništva i iz BIH te brojnih drugih građana na društvenim mrežama i portalima koji su do sada meni neviđen način osudili ovakav čin te potvrdili da sam dokazan i nepokolebljiv prijatelj Bosne i Hercegovine i borac za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu bez nacionalista, stoga ovim putem im se još jednom zahvaljujem – poručio je on.

Budući da je nedavno tražio da se u rezoluciji Bundestaga osim Dodika i Čovića i Izetbegović spomene kao krivac za loše stanje u BiH, a što se svakako može povezati sa činom u Stuttgartu, upitali smo ga u kojoj mjeri u istu ravan stavlja Izetbegovića sa Dodikom i Čovićem, jer mu se spočitava da prva dva jasno stoje iza secesionističkih namjera, podrivanje države, prizivanje novih entiteta.

-Činjenicom da Milorad Dodik već duže vrijeme govori o odvajanju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine te inzistira na podjeli institucija te zemlje i demonstrira njegovo prijateljstvo s Putinom i to u sjeni globalne krize prouzrokovane agresijom Putinovog režima na Ukrajinu, je bilo krajnje vrijeme da se i od strane Njemačke na to odreagira kako bi se spriječio novi oružani konflikt u BiH a na čemu Rusi očigledno već duže rade.

Dakle Njemačka je morala opet poslati vojsku kao upozorenje da ćemo štititi suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine ako treba i oružano.

Što se pak Dragana Čovića tiče užasno je pogriješio s ponovnim pričama o trećem entitetu te što se solidarizirao s Miloradom Dodikom što je apsolutno suludo, čime je pokazao da ima razumjevanja za secesionizam – rekao je Juratović.

Time je po njegovom mišljenju logično da bi Njemačka sačuvala mir i stabilnost u BiH da se izjasnila da je protiv Dodikovog secesionizma i Čovićevog separatizma, te želi pomoći BiH na njenom demokratskom putu u EU.

Gledano iz Njemačke perspektive apsolutno korektno. To je, kaže, čak i sestrinska stranka HDZ-a iako u opoziciji podržala jer je u pitanju mir i stabilnost Evrope.

-Međutim kao poznavalac situacije u BiH sam morao upozoriti moje kolege u Bundestagu i na probleme koji će tim dobronamjernim činom podrške BiH iskrsnuti.

Ovim dokumentom kojem je osnovna svrha poruka Rusima da BiH nije sama, nenavođenjem imena Bakira Izetbegovića, uz Dragana Čovića i Milorada Dodika kao jednog od tri nacionaliste, biće zloupotrijebljena u izborne svrhe, koju će Izetbegović predstavljati kao priznanje njegovoj lažnoj građanskoj politici što se evidentno i događa u medijima pa čak i ovim činom u Stuttgartu.

Treba znati da je izvor svih problema u BiH kriminalni nacionalizam kod sva tri konstitutivna naroda koji jedan druge hrani. Bakir Izetbegović zloupotrebljava, kao i svi ostali nacionalisti, Daytonski sporazum u svrhu blokade rada državnih institucija BiH i time je i on suodgovoran za paralizu cijele zemlje – navodi Juratović, i dodaje:

-Bakir Izetbegović priča o građanskoj državi kako bi se dodvorio međunarodnoj zajednici ali u kakvoj čak ni velika većina Bošnjaka ne želi živjeti. Time je nanio ogromnu štetu terminu „građanska država“ što je dovelo do općeg vakuma u bosanskohercegovačkoj politici da se ne glasa „za„ što bi trebalo biti normalno, nego se glasa „protiv“.

Osim toga, mišljenja je da uoči izbora u BIH ne može u dokumentu stajati da su za korupciju i nepotizam krive nacionalističke stranke svih triju strana pri čemu se na trećoj strani ne imenuje stranka i time se sve nenavedene stranke stavljaju pod sumnju da su nacionalističke i korumpirane.

-To je sav moj grijeh zašto me nacionalistički aktivisti optužuju pa čak prozivaju i fašistom čija se smrt traži po društvenim mrežama.

Hvala Bogu ljudi u BiH su prepoznali moje dugogodišnje zalaganje za jedinstevnu BiH i dobro znaju da moraju svim snagama štititi suverenitet i integritet BiH i da to mogu samo oni sami, ali bez nacionalista. Građanima BiH nije problem Dayton dapače, već ga žele koristiti za bolju budućnost njihove djece, a koja može biti samo jedinstvena BiH – naglasio je Juratović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.