Zastupnik njemačkog Bundestaga Adis Ahmetović bez imalo zadrške: “Sad je lopta u Parlamentu BiH i oni taj gol moraju dati”

“BiH je danas propustila šansu ali ima novu da, usvajanjem ključnih zakona na evropskom putu, već do kraja ove godine ipak dobije status kandidata za članstvo u EU”, izjavio je zastupnik Bundestaga Adis Ahmetović, komentirajući poruke samita EU na kojem nije bilo podrške za BiH.

– Mislim da je ovo danas bila greška i da mi, parlamentarci u Njemačkoj, ali i kolege u Francuskoj i Nizozemskoj, moramo dati još više od sebe da sljedeći put vlade drugačije odluče.

Tačno je da BIH nije uradila svoj zadatak, 14 prioriteta, ali svi znamo zašto to nije uradila – zbog blokada SNSD-a i HDZ-a – kaže Ahmetović za Avaz.

Mladi parlamentarac ne gubi nadu te smatra da BIH do kraja godine ipak ima priliku da dobije kandidatski status, ako prethodno usvojio izmjene zakona o VSTV-u, javnim nabavkama i sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH.

Kaže da razumije stavove da bi dodjela kandidatskog statusa BiH sada bila nagrada za nerad vlasti u proteklim godinama, ali upozorava da današnja odluka pomaže samo onima koji rade protiv evropskog puta BiH.

– U oba argumenta ima istine, ali mislim da je ovo podrška onima koji su za antievropski put. Zbog toga bi bio bitan politički signal i prije izbora u BiH i predstavljalo bi pomoć proevropskim, građanskim snagama u BiH koje žele multietničku državu kada bi se dobio status kandidata.

Ali to ne znači da nema nade. Ne fali još puno. Kao i u fudbalu BiH uvijek fali jedan gol da se plasira negdje, ali taj go se može postići.

Sad je lopta u Parlamentu BiH i oni taj gol moraju dati. A za nas je ovo znak da još više moramo raditi kako bi se politička scena u BiH promijenila i da građanske opcije dobiju moć – ističe Adis Ahmetović, zastupnik Bundestaga.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.