Zastupnik njemačkog Bundestaga Adis Ahmetović na skupu u Frankfurtu “zagrmio”: “Moramo uvijek jasno i glasno reći da nema diskusije o teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH”

U Frankfurtu je danas održan skup na temu „Jačanje veza između Bosne i Hercegovine i dijaspore u Njemačkoj“, a pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata BiH u Frankfurtu.

Gosti na skupu, između ostalih, bili su zastupnik u Bundestagu Adis Ahmetović, član Bundestaga Boris Mijatović, generalni konzul BiH u Frankfurtu Višnja Lončar, generalni konzul BiH u Stuttgartu Began Muhić, proslavljeni bh. nogometni stručnjak Vahid Halilhodžić, ali i bivši bokserski prvak Adnan Ćatić alias Felix Sturm.

Ahmetović je u obraćanju okupljenima kazao da budućnost Bosne i Hercegovine ima samo jedan put – evropski, transatlantski put u NATO.

“Moj zadatak u Odboru za vanjsku politiku Bundestaga je pomoći BiH, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, pa i Srbiji, Kosovu na putu ka EU. To je zadatak koji sam dobio od Socijaldemokrata, najveće partije u Bundestagu.

Ali, to je zadatak cijelog Bundestaga koji jasno odlučuje kako se može podržavati BiH u bolju budućnost – kazao je Ahmetović.

Kazao je da je 30 godina BiH trebala čekati na jasne odgovore, na rezoluciju koja je usvojena o našoj zemlji u Bundestagu.

“Nadam se da je to najveća podrška i signal BiH. Nije bilo lahko, bilo je velikih napada. Ali, 27 nakon rata u BiH, opet se govori o secesiji, stvaranju trećeg entiteta… O svim tim pitanjima se mora odgovoriti iz Njemačke, jer je to najjača ekonomska država u EU.

Imamo visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, kojeg smo poslali, imamo najveću odgovornost u EU o budućnosti BiH – rekao je Ahmetović.

Kazao je da se mora braniti BiH, ali i zapadni Balkan.

“Bosna i Hercegovina ovakva kakva je nacrtana sad, ostat će takva. Sada, nakon izbora u oktobru, 2023. i 2030. godine. Ne trebamo se bojati da će BiH izgubiti teritoriju, opstat će kakva jeste.

Moramo uvijek jasno i glasno reći da nema diskusije o teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH. Moramo biti ponosni da jedna država kao što je Njemačka, Njemački parlament, stoji 120 posto iza BiH – istakao je Ahmetović te dobio veliki aplauz okupljenih.

Dodao je da bi normalno bilo da danas ne moramo govoriti o ovakvim temama, ali da, nažalost, nije tako.

“Moramo se opet s time baviti da će se možda granice opet crtati. Ne samo zbog BiH i Kosova. Rusija je počela 24. feburara drugu veliku ofanzivu u Ukrajini, 2014. je počelo aneksijom Krima. Šta znači biti solidaran s Ukrajinom?

Da nećemo dozvoliti nijednoj drugoj državi da dobije mogućnost proširenja svoje teritorije. Zato što BiH ima isti potencijalni rizik sa komšijama, ako ne budemo oprezni. Zato je važno da Njemačka kao i BiH podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

Istu sudbinu koju doživljava ukrajinski narod, BiH je doživjela od 1992. do 1995. godine. Zato je bitno da nikad ne zaboravimo solidarnost sa drugim državama, Ukrajinom, Kosovom ili Tajvanom.

Ne može u današnjem vremenu normalno biti opet pričati o crtanju novih karata. Zbog toga smo i mi, bh. dijaspora solidarni s ljudima u Ukrajini, prvi smo osudili rusku agresiju – rekao je, između ostalog, Ahmetović – prenosi Hayat.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.