Zastupnik u Bundestagu Adis Ahmetović nakon vijesti o slanju njemačkih vojnika u BiH u misiju EUFOR-a: “Njemačka prihvata svoju odgovornost”

Zastupnik SPD-a u njemačkom Bundestagu Adis Ahmetović pozdravio je odluku da dio EUFOR-a u BiH budu i pripadnici njemačke vojske.

Kaže da je kampanju u tom pravcu vodio u proteklih šest mjeseci i da će za takvu odluku, koja bi se već sljedeće sedmice trebala naći na dnevnom redu, glasati i na sjednici Bundestaga.

– Današnjom odlukom kabineta njemačkog kacelara, Njemačka prihvata svoju odgovornost za stabilnost i sigurnost u Bosni i Hercegovini, na cijelom zapadnom Balkanu, a time i u Evropi.

S obzirom na trenutne političke tenzije u BiH, šaljemo važan signal s ponovnim raspoređivanjem do 50 vojnika i dajemo naš doprinos većoj stabilnosti.

Demokratija i prosperitet ne mogu napredovati ako se plaše separatizma i mogućeg novog sukoba, što dominira svakodnevnim društvenim životom.

Na ovaj način dodatno trasiramo put za Bosnu i Hercegovinu i zapadni Balkan, da svoju budućnost grade na stabilnim osnovama – kazao je Ahmetović.

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt također je pozdravio odluku njemačke vlade da pošalje vojnike u BiH.

“Visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravlja odluku njemačke vlade da podrži misiju EUFOR/Althea u BiH tako što će poslati njemačke vojnike.

Ovo je snažan signal u regiji u ovom ključnom trenutku. Međunarodna zajednica ostaje posvećena BiH,” stoji na Twitter nalogu OHR-a.

Podsjetimo, Njemačka vlada je u srijedu otvorila put za raspoređivanje trupa u okviru mirovne misije Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Ovo je prvi put u deset godina da je Njemačka povukla ovakav potez, usred povećane zabrinutosti zbog nestabilnosti u vezi s ruskom invazijom u Ukrajini i mogućnosti prelijevanja na Zapadni Balkan.

Vlada u Berlinu se složila da osigura do 50 vojnika za misije EUFOR-a, označavajući povratak snagama u BiH koje je Njemačka napustila krajem 2012.

Samo nekoliko dana nakon ruske invazije na Ukrajinu, EU je odlučila skoro udvostručiti veličinu svojih mirovnih snaga EUFOR-a na 1.100 sa 600 vojnika slanjem rezervi kako bi spriječila potencijalnu nestabilnost.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.