Zastupnik u Bundestagu Adis Ahmetović: “Ne može biti prihvatljiv prijedlog da je glas Hrvata iz Mostara vrijedniji nego glas Hrvata iz Tuzle”

Izvjestitelj njemačkog SPD-a u odboru za vanjsku politiku, zastupnik u Bundestagu Adis Ahmetović gostovao je u Newsroomu na N1 televiziji i govorio o situaciji u Bosni i Hercegovini. On je poručio da ukoliko ne budu održani izbori u BiH, to će značiti kapitulaciju demokratije, te da je su pitanja u BiH komplikovana.

Rekao je da je diskusija o tome hoće li se izbori bojkovati ili ne, predstavlja pogrešan signal.

“Dejtonski mirovni sporazum potpisale su tri države: BiH, Hrvatska i Srbija. Ondje sve piše kako treba da funkcioniše država. Dobro razumijem da svaki narod koji živi u Bosni i Hercegovini hoće da bude predstavljen na izborima. Jasno je, imamo princip konstitutivnih naroda. Ali nije samo pitanje Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH”, rekao je te dodao:

“Ima puno drugih pitanja, imamo odluke Evropskog suda za ljudska prava koji kaže kako princip izbora u BiH nije demokratski standard”, rekao je Adis Ahmetović govoreći u emisiji u programu na N1.

“Hrvatska – most između EU i Balkana”

Izrazio je nezadovoljstvo da se pregovori vode samo kroz razgovore sa liderima HDZ-a, SDA i SNSD-a, te je naglasio važnost parlamentarne rasprave.

“Jako dobro razumijem da ljudi koji žive u Hercegovini žele da se nađu u Parlamentu. Ali ne može biti prihvatljiv prijedlog prema kojem je glas Hrvata iz Mostara vrijedniji nego glas Hrvata iz Tuzle”, rekao je dodavši da nije protiv principa konstitutivnih naroda.

Zastupnik Bundestaga Adis Ahmetović se osvrnuo i na retoriku Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Želja nam je da se Bosna i Hercegovina stabilizira. U tom procesu i Hrvatska ima odgovornost jer je ona uvijek bila most između Evropske unije i Zapadnog Balkana”, rekao je Ahmetović za N1.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.