Zastupnik u njemačkom Bundestagu Adis Ahmetović direktno o “pregovorima u Neumu”: Legitimno predstavljanje produbilo bi podjele u BIH!

Zastupnik u njemačkom parlamentu – Bundestagu Adis Ahmetović javno se oglasio povodom “sumnjivih” pregovora u Neumu.

Ahmetović se oglasio saopćenjem u kojem navodi da su pregovori o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini “postavljanje temelja za prevladavanje etničkih podjela” i da “legitimno predstavljanje” ne smije “pokoriti” presude Evropskog suda za ljudska prava

“Sveobuhvatna reforma Izbornog zakona korak je prema političkoj stabilizaciji i jačanju pluralističkog demokratskog civilnog društva u Bosni i Hercegovini”, ističe Ahmetović.

Diskrimancija nikako ne smije biti primarni tok pregovora, naglasio je.

“Suštinska provedba odluka Evropskog suda od ljudska prava, kao što je presuda Sejdić-Finci iz 2009. godine, apsolutno je ključna u reformi izbornog zakona.

Najvažniji politički cilj mora biti prevladavanje etničkih podjela u zemlji. Raspravljano načelo ‘legitimnog političkog predstavljanja’, s druge strane, doprinijelo bi produbljivanju podjela i otežalo bi provedbu odluka”, naglašava mladi Adis Ahmetović.

Događaji u Neumu nikako ne smiju biti razlog za odgađanje izbora 2022.

“Održavanje izbora u oktobru trebalo bi biti prioritet. Oni moraju biti pošteni, transparentni i bez manipulacija. Ako pregovori o reformi izbornog zakona ne daju rezultat prije izbora u skladu s presudama Evropskog suda u ljudska prava, među ostalima, novi pokušaj sveobuhvatne reforme Izbornog zakona treba napraviti ubrzo nakon izbora”, rekao je rekao je zastupnik u Bundestagu.

Zasada još nema informacija da li je šta u Neumu dogovoreno, niti je poznato da li ima približavanja stavova.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.