Značajno upozorenje iz Brisela za RS, obustaviti sve aktivnosti: “Nastat će kolaps ako osnujete Agenciju za lijekove”

“Obustavite sve aktivnosti na uspostavljanju Agencije za lijekove i medicinska sredstva na nivou RS, to će dovesti do poremećaja na tržištu i uticaće na pacijente i zdravstvenu zaštitu”, poručio je direktor Direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Maciej Popowski u dopisu najvišim zvaničnicima RS, a koji je u posjedu portala CAPITAL.

Dopis je prije nekoliko dana upućen predsjednici RS Željki Cvijanović, predsjedniku Narodne skupštine RS Nedeljku Čubriloviću, premijeru RS Radovanu Viškoviću i predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Zoranu Tegeltiji.

Popowski je u dopisu izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog usvajanja Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima od strane Narodne skupštine RS, za koji navodi da derogira postojeći Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima na nivou BiH, donešen 2008. godine, prenosi Capital.

„Osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva RS stvorilo bi pravnu nesigurnost na tržištu lijekova i medicinskih sredstava sa neizbježnim štetnim efektima po građane i privredu, uz podrivanje jedinstvenog ekonomskog prostora u zemlji“, navodi Popowski.

On tvrdi da ustavni okvir BiH ne daje pravni osnov za jednostrano povlačenje entiteta iz uspostavljenih institucija BiH, niti zabranu primjene zakonodavstva BiH u entitetima, ističući da se entiteti i njihove jedinice moraju u potpunosti pridržavati odluka institucija BiH.

„Za farmaceutske proizvođače, zakon RS bi značio da moraju dobiti dvije različite dozvole za stavljanje u promet lijekova, a koje nisu međusobno priznate. To može izazvati kolaps lanca snabdijevanja lijekovima iz inostranstva.

Da bi trgovale u RS i u cijeloj BiH kompanije će morati da budu pod kontrolom laboratorija i Agencije RS i Agencije na nivou BiH, koje mogu primjenjivati različite propise“, ističe Popowski.

Dodao je da istek važenja odobrenja za stavljanje lijeka u promet može dovesti do srednjoročne i dugoročne nestašice lijekova i medicinskih sredstava u RS, a potencijalno i u cijeloj BiH.

„Pravo građana na jednak pristup zdravstvenoj zaštiti i lijekovima u cijeloj BiH bilo bi ozbiljno narušeno. Zdravstvene ustanove, koje su već iscrpljene u borbi sa pandemijom COVID-19, možda neće moći da pruže kvalitetne zdravstvene usluge pacijentima.

Pored toga, postoji veliki rizik od nejednake zaštite pacijenata u pogledu efikasnosti, kvaliteta i bezbjednosti lijekova i medicinskih sredstava u RS i u cijeloj BiH“, dodaje Popowski.

Sve to, naglašava, može biti još gore za pacijente koji se oslanjaju na inovativne ili biološke ili slične lijekove, zbog odsustva alternativa.

Podsjeća da je u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU utvrđeno da BiH, između ostalog, treba da pojednostavi i uskladi procedure registracije poslovanja i licenciranja između entiteta kako bi unaprijedila poslovno okruženje i stvorila jedinstven ekonomski prostor.

„Preporuke EU sa sastanaka zajedničkih tijela u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i BiH usmjerene su na osiguranje kvalitetne i dostupne javne zdravstvene zaštite za sve građane. Ako se implementira Zakon o lijekovima RS, BiH bi nazadovala u usklađivanju sa pravnim propisima EU i to bi dodatno odložilo put BiH ka članstvu u EU“, ističe Popowski.

On, u interesu svih građana i privrednika u BiH, poziva zvaničnike RS da prestanu s uspostavljanjem Agencije za lijekove i medicinska sredstva na nivou RS.

„Apelujem da obustavite sve aktivnosti koje dovode do stupanja na snagu i primjenu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS i osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva RS.

Slični pokušaji podrivanja zakonodavstva i institucija BiH, posebno u suprotnosti sa obavezama BiH prema SSP-u, takođe će negativno uticati na proces integracije zemlje u EU“, zaključuje Popowski u dopisu zvaničnicima RS.

Podsjećamo, Narodna skupština RS usvojila je 20. oktobra Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, kojim se definiše formiranje entitetske Agencije za lijekove. Zakon stupa na snagu šest mjeseci od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS.

Ministar zdravstva RS Alen Šeranić obrazložio je da je usvojeni zakon praktično prepisani zakon koji je trenutno važeći u BiH, osim što se njime nadležnost prenosi na novu Agenciju za lekove RS.

Leave your vote

-1 points
Upvote Downvote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Leave your vote

-1 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.