Zvanično potvrđeno: Njemačka delegacija hitno stiže u BiH, Ahmetović i Roth će se sastati sa bh. političarima

Zastupnik SPD-a u Bundestagu Adis Ahmetović (28) doputovat će večeras u Bosnu i Hercegovinu u okviru delegacije Ministarstva vanjskih poslova Njemačke.

To je za Hayat.ba potvrdio Ahmetović koji u našu zemlju dolazi na poziv njemačkog ministra za Evropu u okviru ministarstva vanjskih poslova i člana SPD-a Michaela Rotha u trenutku najveće poslijeratne političke krize.

Roth i Ahmetović sutra će se sastati sa bh. zvaničnicima, članovima Predsjedništva BiH, ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom…

Kako piše Bild, Roth je pitao Ahmetovića da li bi volio učestvovati u “pregovorima o deeskalaciji”, što je Adis rado prihvatio.

Ahmetović je poručio da „apsolutno moramo održati Bosnu i Hercegovinu stabilnom.”

Kao državni ministar za Evropu, Roth je zamjenik federalnog ministra vanjskih poslova Heika Maasa i odgovoran je za sva pitanja EU, istočnu Evropu, zemlje Zapadnog Balkana, Rusiju i Tursku.

Delegacija iz Njemačke na Sarajevski aerodrom sletjet će kasno večeras.

Podsjećamo da su roditelji Adisa Ahmetovića 1992. godine iz Kotor-Varoši izbjegli u Njemačku, a Adis je rođen godinu poslije. Studirao je njemački i političke nauke, bio savjetnik sadašnjeg premijera Stephana Weila, prije no što je ove godine izabran za zastupnika Bundestaga.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.