in ,

Bisera Turković poručila porodicama: “U našim dovama i mislima je i 570 majki, ali i stotine očeva, braće, sestara, sinova…”

Bisera Turković poslala snažnu poruku povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici

Bisera Turković poslala snažnu poruku povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici.

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, uputila je snažnu poruku povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici i ispraćanja na vječni počinak 19 žrtava genocida.

Turković se obratila porodicama stradalih i poručila da je najtužniji i najbolniji dan u godini posebno za one koji su izgubili svoje najmilije.

“Na bolji svijet. Azmir Osmanović i Fikret Kiverić imali su 16 i 17 godina. Bili su to, reći će preživjeli, divni podrinjski dječaci. Jedan iz Srebrenice, drugi iz Bratunca. Ubijeni su u pokušaju da dođu do slobodne teritorije. Uz dječake Azmira i Fikreta, konačni smiraj će naći još 17 nevinih žrtava, rođenih u Srebrenici, Bratuncu, Vlasenici, Zvorniku, Višegradu i Gradačcu”, napisala je Turković u poruci na Facebooku.

Dalje je spomenula da je među žrtvama i 24-godišnja Zilha Delić koja je zajedno s mužem krenula šumama prema Nezuku.

“Njeni nekompletni posmrtni ostaci pronađeni su 2019. godine na površini, na lokalitetu Kameničko brdo. U potočarskoj dolini šehida od danas će biti 6.671 mezar. Po željama porodica još 237 žrtava genocida je ukopano na drugim mezarjima. Njih više od 1.000 još uvijek nije pronađeno. Žrtve genocida su u našim dovama i mislima. U našim dovama i mislima je i 570 majki, ali i stotine očeva, braće, sestara, sinova…koji su preminuli i nisu dočekali da pronađu kosti svojih najmilijih. Majke umiru čekajući poziv iz identifikacijskog centra. Godinama su od Kozluka, Kamenice, Crnog vrha, preko Udrča, podrinjskih šuma do Zelenog Jadra, tragali za kostima najmilijih”, navela je Turković.

Istakla je da je obaveza svih da se učini više da se preostale žrtve pronađu i dostojanstveno ukopaju.

“Prema njima se i nakon genocida čini nepravda, jer poslije zla koje su preživjeli, danas ne mogu doći i proučiti Fatihu pored mezara njihovih najmilijih. Ovu nepravdu moramo ispravljati.
Naša obaveza je i da učinimo više kako bi omogućili bolji i dostojanstveniji život preživjelim, posebno onima koji su se vratili u mjesta gdje je počinjen genocid. Oni zaslužuju posebnu pažnju tokom cijele godine. Našu bezrezervnu podršku moraju imati i svi oni koji čuvaju sjećanje na genocid. Memorijalni centar Srebrenica – Potočari, kojim rukovode i u kojem rade preživjele žrtve genocida i njihovi potomci, nizom vlastitih aktivnosti i projekata, postaje respektabilan memorijalni centar u svijetu. Moju podršku će uvijek imati”, naglasila je.

Vojin Mijatović u Srebrenici: “Ovdje su pojedinci iz mog naroda počinili genocid nad nevinim civilima iz mog naroda”

Američki državni sekretar povodom godišnjice genocida: “Dok smo u mislima sa vama, potvrđujemo svoju predanost radu na sprječavanju budućih zločina”