in , ,

Bisera Turković pred svima na sastanku u Briselu poručila: Nije uredu da nas prikazuju kao nefunkcionalnu zemlju

Ministrica Bisera Turković boravila u Briselu

Ministrica Bisera Turković boravila je u Briselu.

Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković u Briselu je učestvovala na četvrtom sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU i Bosna i Hercegovina.

Tokom sastanka je razgovarano o trenutnom stanju provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a razmijenjena su mišljenja o situaciji u BiH, razvoju događaja na Zapadnom Balkanu i drugim važnim temama, navodi se u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću.

“Duboko cijenimo kontinuiranu podršku Evropske unije, naročito tokom pandemije, ali i u vremenu oporavka od posljedica pandemije. Pozdravljamo napore koje ulaže Delegacija EU u Bosni i Hercegovini. Naročito smo zahvalni za investicijski plan za Zapadni Balkan, za finansijsku i drugu podršku koju EU pruža u nabavci vakcina. Svjesni smo činjenice da progres nije ostvaren planiranom dinamikom, ali nas to ne treba obeshrabriti da pristupimo rješavanju problema koji su pred nama i ispunjavanju naših obaveza“, rekla je Turković.

Istakla je da je zabrinuta zbog prikazivanja Bosne i Hercegovine kao nefunkcionalne države.

“Želim i da naglasim da smo zabrinuti zbog retorike i strategija prikazivanja Bosne i Hercegovine kao nefunkcionalne zemlje. Moramo se usredočiti na takve pojave, konkretno djelovati i stvarati novi i funkcionalniji ambijent za brži napredak i razvoj naše zemlje. Potpuno podržavam stavove EU i Josepa Borrella, a koji se odnose na poštivanje presuda Evropskog suda za ljudska prava, funkcionalnost bh. institucija, a posebno na negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca. Slažem se sa stavom gospodina Borrella da za takve pojave nema mjesta u Evropi”, kazala je ministrica Turković.

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine uhapšen Osman Mehmedagić, direktor Obavještajno-sigurnosne službe

Jelena Karleuša o serijalu djela i lika Svetlane Cece Ražnatović: “Ona je najveća sramota srpskog naroda jer ju je narod nazvao “srpskom majkom“