in , ,

Joe Biden donio dvije važne odluke i poručio da se diplomatija vratila, te da se Amerika vratila!

Ono što je Biden također potvrdio, a što je ranije objavljeno, jeste da je SAD obustavio vojnu podršku Saudijskoj Arabiji u Jemenu

Diplomatija se vratila, Amerika se vratila”, riječi su američkog predsjednika Joea Bidena koje je izgovorio tokom današnje posjete State Departmentu, koja je ujedno njegova prva posjeta od preuzimanja dužnosti predsjednika prošlog mjeseca, javlja Anadolu Agency (AA).

Biden je, u pratnji potpredsjednice Kamale Harris, boravio u posjeti State Deparmentu, odnosno američkom Ministarstvu vanjskih poslova.

Najprije je pozdravio osoblje Ministarstva, a potom rekao kako je šef ovog Departmenta Antony Blinken u veoma teškom razdoblju preuzeo svoju dužnost, ali kako će svi u ovoj administraciji svojim predanim radom prebroditi ovaj period.

Biden je, aludirajući na mandat svog prethodnika Donalda Trumpa, poručio kako je “završena era u kojoj je SAD savijao vrat na agresivne aktivnosti Rusije”.

Istakao je da su svjesni ruskih pokušaja intervenisanja na američkim izborima sa cyber napadima i izazovima vezanim za sigurnost, Biden je izjavio da bi ruski opozicionar Aleksej Navalni trebao biti pušten odmah i bezuvjetno.

Naveo je kako Pentagon razmatra američku globalnu vojnu prisutnost, te potvrdio da je obustavljen proces povlačenja američkih trupa iz Njemačke.

Ono što je Biden također potvrdio, a što je ranije objavljeno, jeste da je SAD obustavio vojnu podršku Saudijskoj Arabiji u Jemenu.

Ističući da će SAD intenzivirati svoje diplomatske korake na globalnom nivou i usmjeriti se na diplomatiju rješavanja problema, Biden je rekao da vjeruje Antonyju Blinkenu i njegovom timu.

Američki mediji su Bidenovu prvu posjetu State Departmentu prokomentairsali kao znak da će, u odnosu na Trumpa, koji je u svojoj prvoj posjeti boravio u Pentagonu, nova administracija “dati veću važnost diplomatiji”.

Toplane Sarajevo: Građani neće ostati bez grijanja

Ambasada SAD se oglasila o pismu Valentina Inzka upućenom NSRS: “Neprihvatljivo veličanje ratnih zločinaca”