Ministar vanjskih poslova Rusije Sergey Lavrov: “Moja zemlja ne želi sukob sa Ukrajinom, ali nećemo dopustiti da se povrijede njeni interesi”

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergey Lavrov izjavio je da njegova zemlja ne želi rat s Ukrajinom, ali i da neće dopustiti da se povrijede njeni interesi, prenosi Anadolija.

“Ako ovisi o Ruskoj Federaciji, neće biti rata. Ne želimo ratove, ali nećemo dopustiti da se naši interesi grubo napadaju, nećemo dopustiti da se naši interesi ignoriraju“, rekao je Lavrov u intervjuu za četiri ruske radiostanice.

Također je kazao da Rusija nastavlja pregovore sa Sjedinjenim Američkim Državama i da će za dvije sedmice biti održan novi sastanak ruske i američke delegacije.

Komentirajući SAD-ov odgovor na ruski prijedlog o sigurnosnim garancijama, Lavrov je rekao da je Washington uglavnom citirao ranije prijedloge Rusije, uključujući moratorij na razmještanje raketa srednjeg i kraćeg dometa u Evropi, povlačenje vojnih vježbi s granica i uspostavljanje vojne telefonske linije.

Šef ruske diplomatije je kazao da odgovor SAD-a predstavlja primjer diplomatije, u usporedbi s “arogantnim i ideološki pristranim”“ dokumentom NATO-a, kojeg je nazvao i sramnim.

Na upit o sankcijama, Lavrov je rekao da će njihovo uvođenje značiti prekid diplomatskih odnosa.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.